Einaudi – Una Mattina

Steeds meer symfonieorkesten durven het aan om een avondvullend programma te verzorgen met filmmuziek. Misschien een goede manier om meer jeugd naar de concertzalen te trekken. Zelfs de allergrootste symfonieorkesten doen hier aan mee. Er worden dan  – wel of niet ondersteund door beelden – thema’s gespeeld uit filmkrakers als: Once Upon a Time in the West – Star Wars – Godfather – Lord of the Rings…

Een van de grote hedendaagse filmcomponisten is de Italiaan Ludovico Einaudi (1955). Einaudi schreef o.a. de muziek bij de bioscoopfilm Dr. Zhivago (2002). In 2011 maakte het grote publiek kennis met zijn muziek voor de films Intouchables en Black Swan (promotiefilm). Het nummer Una Mattina uit Intouchables werd een wereldhit. In 2014 volgde muziek bij de film Samba. En zo gebeurt het dat Einaudi een brug bouwt van de klassieke wereld naar een breed publiek.

Einaudi studeerde compositie aan het Verdi Conservatorium te Milaan. Bovendien werkte hij als assistent bij de moderne componist Luciano Berio. Van oorsprong is de Italiaan een klassiek pianist en componist.  Tijdens concerten speelt hij regelmatig werken van Bach, Bartok en Piazzolla. In 2004 kreeg hij internationale bekendheid met zijn album Una Mattina. Door zijn vaak herhalende motiefjes en of akkoorden, doet zijn pianomuziek minimalistisch aan. Hij beweert te zoeken naar de eenvoud zoals bijvoorbeeld de Letse componist Arvo Pärt, maar dan zonder het spirituele. Zijn muziek wordt gebruikt in velerlei films, documentaires, televisieseries (o.a. Derek en Top Gear)

Luister ook eens naar Underwater

Stomme films werden rond 1900 vaak begeleid door een klein orkestje, een draaiorgel, een pianola of een pianist. Zo speelde de Amerikaan Scott Joplin zijn ragtimes voor het witte doek. In 1973 werd Scott Joplins ragtime The Entertainer een internationale hit door toedoen van de film The Sting. Leonard Bernstein componeerde de filmmuziek voor West Site Story. (Musical 1957, Bioscoopfilm 1961) Hits: America, Maria, Jet Song, Tonight, I feel pretty, Somewhere… Ook de musicalfilm Sound of Music uit 1965 bracht geliefde filmmuziek. Bekende liedjes: Maria, Do-re-mi, Edelweiss.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

EINAUDI UNA MATTINA NUMMER 617