Verdi – Otello

Giuseppe Verdi (1813 – 1901), veelal Maestro Verdi genoemd was een Italiaans componist van een dertigtal opera’s. Hij begon zijn muzikale loopbaan als organist. Aanvankelijk werd hij niet toegelaten tot het conservatorium. Zijn weldoener, de rijke zakenman Antonio Barezzi zou de jongen Verdi financieel steunen en hem de begeleiden op zijn muzikale toekomst. In 1836 trouwde Verdi met Margherita, de dochter van Barezzi.

Vier Top-Opera’s zijn Aïda, Nabucco, Rigoletto, La Traviata. (Raadpleeg de site voor andere opera’s van Verdi.) Behalve opera’s schreef Verdi een Strijkkwartet, de Quatro Pezzi Sacri en een beroemd geworden Requiem.

In 1887 was de première van de dramatische opera Otello, gebaseerd op het toneelstuk van William Shakespeare in de Scala te Milaan. Het libretto is werd geschreven door Arrigo Boïto. Het werk heeft vier akten. Verdi schreef de opera na het succes van Aïda in 1871. Daarna wilde hij met pensioen, maar er verschenen dus nog twee opera’s! Na Otello verscheen in 1893 Falstaff, zijn laatste opera.

Hoofdrolspelers: tenor generaal Otello een moor, sopraan Otello’s echtgenote Desdemona, bariton vaandrig Jago, tenor kapitein Cassio, tenor edelman Roderigo, bas ambassadeur van Venetie Lodovico.

Generaal Otello is getrouwd met de mooie Desdemona. Vaandrig Jago heeft een bloedhekel aan Otello, hij verzint een plan om hem een kopje kleiner te maken. Hij vertelt aan Otello dat zijn vrouw Desdemona een affaire heeft met de edelman Cassio. Intussen regelt hij allerlei verzinsels en zogenaamde bewijzen. Overtuigd van de overspeligheid van zijn vrouw, wurgt hij haar. Als de list van Jago eindelijk ontmaskerd wordt, slaat Otello de hand aan zichzelf.

Drie aria’s uit Otello: Dio! Mi potevi scagliar, Ave Maria, piena di grazia en Credo in un Dio crudel

Opera componist Rossini (1792 – 1868) componeerde eveneens een opera met de naam Otello (1816)

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

VERDI OTELLO NUMMER 896