Verdi – Requiem

Menig groot componist die een Requiem op zijn naam heeft staan moet gegrepen zijn door de intense spanning en dramatische kracht van de tekst van de dodenmis, met in het bijzonder de verschrikkingen van de Dag des oordeels (Dies Irae) en de klagende smeekbeden om vergiffenis. Naar aanleiding van de dood van de componist Gioachino Rossini (1792 – 1868) opperde Guiseppe Verdi het plan om samen met een aantal andere Italiaanse componisten een Requiem te componeren. Verdi zelf nam in 1870 al het voortouw door het laatste deel te componeren, het Libera me. De andere componisten lieten het echter afweten. In 1873 voltooide Verdi het complete Requiem. De aanleiding hiertoe was het overlijden van de Italiaanse schrijver Alessandro Manzoni (1785 – 1873). De eerste uitvoering geschiedde niet als liturgische mis maar als herdenkingsplechtigheid voor bovengenoemde grootheden. Velen beschouwen Verdi’s Requiem als hoofdwerk, anderen spreken van een opera in kerkgewaad.

Guiseppe Verdi (1813 – 1901) was de zoon van een herbergier uit een dorpje nabij Parma. Een plaatselijke priester gaf hem de eerste muzieklessen. Aan het conservatorium van Milaan werd hij bij gebrek aan talent afgewezen. Na een weifelend begin als operacomponist, mede veroorzaakt door het overlijden van zijn vrouw en twee kinderen, verschijnt in 1842 zijn eerste meesterwerk Nabucco. Op latere leeftijd componeert hij een aantal religieuze werken waaronder het Requiem en Quattro pezzi sacri uit 1893.

Componisten die een indrukwekkend Requiem schreven: Lassus – Mozart – Cherubini – Berlioz – Verdi – Dvorak – Benoit – Fauré – Duruflé – Lloyd Webber – Rutter.

VERDI REQUIEM NUMMER 048