Vaughan Williams – Tubaconcert

Sir Ralph Vaughan Williams (1872 – 1958) is een van Engelands grootste componisten. Hij schreef klassieke hits als Lark Ascending – Fantasia on a theme by Thomas Tallis – A Sea Symphony – London Symphony. Hij kan beschouwd worden als een componist van het muzikaal nationalisme. Een bekend en geliefde tijdgenoot van muziek voor God en vaderland was Sir Edward Elgar (1857 – 1934).

Tubaconcerten liggen niet voor het oprapen. Een handjevol kent de muziekliteratuur. Het bekendste soloconcert voor tuba en orkest is dat van Vaughan Williams. Hij schreef het in 1954 voor tubaspeler Philip Catelinet van het London Symphony Orchestra. Het Tubaconcert (bastuba) in f mineur duurt een klein kwartier. De meeste tubaconcerten zijn kort. Dit heeft alles te maken met het embouchure van de speler. Het is niet gemakkelijk om langdurig mooie tonen te fabriceren door de wijde buis en beker van het instrument.

In het Tubaconcert van Vaughan Williams speelt het instrument melodieën in vrijwel alle registers. Het stuk heeft drie delen: prelude – romance – finale (met een cadens). Gewoonlijk laat de solist in de cadens de gehele toonomvang en de mogelijkheden van het instrument horen.

In 1985 schreef filmcomponist John Williams (1932) eveneens een Concert voor tuba en orkest. In 2001 schreef de Fin Kalevi Aho (1949) een Tubaconcert. In 1976 was de première van het Tubaconcert van de Engelsman Edward Gregson (1945).

VAUGHAN WILLIAMS TUBACONCERT NUMMER 767