Liszt – Orpheus

Franz Liszt, was van geboorte Hongaar (1811 -1886). Hij was een van de belangrijkste musici van de laatromantiek. Hij was een groot pianist en componist van twee Pianoconcerten, een Hongaarse Rapsodie, Religieuze werken en werken voor Piano solo, en diverse orkestwerken waaronder Symfonische gedichten, zoals Les Préludes, Prometheus, Tasso, Mazeppa, Orpheus e.a.  

Het symfonisch gedicht Orpheus werd gecomponeerd in Weimar in 1854. Het eendelige muziekstuk is gebaseerd op de Griekse held Orpheus. Deze was muzikant, dichter en profeet uit de Griekse mythologie. Hij zou door Apollo zelf onderricht zijn. Met zijn befaamde fluitspel zou hij dieren en bomen laten kunnen dansen. Op de afbeelding van Orpheus op een Etruskische vaas in het Louvre staat Orpheus afgebeeld spelend op een luit en was door zijn luitspel in staat zelfs stenen te verplaatsen. Geen woord (voorwoord) over Orpheus’ zijn poging om zijn geliefde Eurodice te redden. Liszt maakte nog drie Symfonische gedichten met een held of genie in de hoofdrol: Tasso, Prometheus en Mazeppa.

Liszt maakte van zijn Orpheus een werk dat plezier moet uitbeelden, een ode aan de kunst. Geen strijdgewoel, geen drama, zoals zo vaak in andere symfonische gedichten. Het werk is een aaneenschakeling van zoete melodieën en harmonieën. ‘Geweven van zonnestralen en sterrenlicht’, karakteriseerde collega Camille Saint-Saëns het werk. Het werk is geschreven voor een uitgebreid symfonieorkest. Solo-instrumenten, waaronder de hoorn, die een herkenbaar thema speelt, blinken uit, de twee harpen, direct aan het begin, die Orpheus’ luit uitbeelden zijn sterk aanwezig. Het ingetogen werk duurt 11 of 12 minuten en was favoriet van zijn schoonzoon Richard Wagner.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

LISZT ORPHEUS NUMMER 995