Copland – Symfonie 3

Ook al is landgenoot Charles Ives (1874-1954) hem voorgegaan in het vastleggen van de specifiek Amerikaanse muziektaal, Aaron Copland (1900-1990) was zeker de eerste componist die wereldwijd bekend werd met zijn Amerikaans nationalistische muziek vol melodieën uit de cowboy- en indianenmuziek, de jazz en de Amerikaanse volksmuziek.

Een citaat van de componist en muziektheoreticus Copland over zijn Symfonie 3: ‘Eén aspect van mijn symfonie wil ik graag uitleggen: ik heb er géén volksmuziek of populaire thema’s in verwerkt. Men heeft mij altijd alleen maar afgeschilderd als de pionier van symfonische jazz en later als componist van de nieuwe nationale Amerikaanse klassieke muziek’. Met deze woorden probeerde Copland uit te leggen dat zijn Symfonie 3 (1946) een werk was dat hij puur als abstracte muziek bedoeld had (muziek zonder een bepaalde muzikale gedachte of achtergrond). En toch horen we meer dan een halve eeuw later de Symfonie 3 als puur Amerikaanse klassieke muziek. Blijkbaar kon Copland niet anders…. In het laatste deel van zijn Symfonie 3 gebruikte Copland de thematiek uit zijn eerder geschreven werk Fanfare voor de gewone man uit 1942 (Fanfare for the Common man), jarenlang één van de meest gespeelde Amerikaanse klassieke werken.

Copland componeerde in 1924 zijn Symfonie 1 (voor orgel en orkest. In 1928 herschreven zonder orgel). In 1932 verscheen Symfonie 2 met de bijnaam Short Symphony.

COPLAND SYMFONIE 3 NUMMER 364