Adams – Short ride in a fast machine

De Amerikaanse componist John Adams, geboren in 1947, wordt een vertegenwoordiger van de minimal music genoemd (ook wel repetitieve muziek). Tevens liet hij zich beinvloeden door de jazz- en populaire muziek. Adams staat bekend om zijn politieke, maatschappijkritische werken. Naar aanleiding van de ontmoeting tussen de presidenten van Amerika en China componeerde hij de spraakmakende opera Nixon in China (1987). Uit deze opera is later een zelfstandig stuk gemaakt, De Chairman Dances (Foxtrot voor orkest). Dit stuk is behalve als orkestwerk ook als ballet een eigen leven gaan lijden. (Zie hiervoor ook het archief). Een belangrijke muziekprijs ontving Adams voor zijn werk On the Transmigration of Souls (Zielsverhuizing), ter nagedachtenis aan de slachtoffers van 11 september 2001.

Slechts een minuut of vier duurt het fascinerende orkeststuk Short Ride in a fast machine uit 1986. (Weet je hoe je je voelt als je meerijdt in een veel te snelle sportauto, en je na afloop jezelf afvraagt waarom je zo gek was om mee te rijden…) Opstuwende ritmes in koper en slagwerk zorgen voor een enorme vaart. Eveneens opvallend in dit feestelijke muziekstuk zijn de toegevoegde synthesizers, de hoge fluiten en de constante tik op een versterkt woodblock. Het stuk werd geschreven in opdracht van het Pittsburgh Symphony Orchestra.

Twee keer is het stuk geschrapt tijdens de Last Night of the Proms-concerten. In 1997 na de dood van prinses Diana en in 2001 na de terreuraanslagen van 11 september.

ADAMS SHORT RIDE IN A FAST MACHINE NUMMER 670