Prokofjev Vioolconcert 1 & 2

De Rus Sergej Prokofjev of Prokofiev (1891 – 1953), bezocht het conservatorium van Sint-Petersburg, waar hij lessen ontving van de hoog aangeschreven componist Nicolai Rimski-Korsakov (1844 – 1908). Prokofjev verliet tijdens de revolutie zijn vaderland en maakte furore met piano-optredens in het westen en Japan. In 1933 ging hij nieuwe banden aan met zijn geboorteland. Met zijn vrouw, een Spaanse zangeres vestigde hij zich in Moskou. Hij ontving de opdracht om balletmuziek te maken bij Romeo en Julia. De Grote Zuivering leidde er echter toe dat het ballet werd afgekeurd. (Levende mensen kunnen dansen, dode mensen niet…)

In de periode 1915 – 1917, de jaren van het begin van de Russische Revolutie, schreef Prokofjev zijn Vioolconcert 1 in d mineur opus 19 en ook zijn vermaarde Klassieke Symfonie. In 1923 ging het werk in Parijs in première, violist was Marcel Darrieux. Tijdens hetzelfde concert in de Opera van Parijs dirigeerde Stravinsky zijn Octet voor blaasinstrumenten. Dit laatste was misschien de oorzaak dat de première van Vioolconcert 1 mislukte. De delen van Vioolconcert 1: Andantino – Scherzo Vivacisscimo – Moderato Andante

In 1935 verscheen Prokofjevs Vioolconcert 2 in g mineur opus 63 met de delen Allegro – Andante – Allegro. De première was in 1935 in Madrid en was een groot succes. Spoedig zou dit Vioolconcert 2 op het repertoire van top-violisten komen. Vergeleken met Vioolconcert 1 klinkt Vioolconcert 2 behoudender en melodieuzer. Zoals zoveel Russische componisten volksmelodieën uit hun land in hun werken lieten voorkomen, zo laat ook Prokofjev in zijn Vioolconcert 2 Russische volksmuziek klinken. In het werk, met name in het tweede deel laat de componist op en top romantische klanken horen die doen denken aan zijn Romeo en Julia eveneens uit 1935. Je hebt daarom soms het idee dat je in een ballet zit zonder dat er gedanst wordt. In het laatste deel worden alle remmen losgegooid. Wilde en opzwepende muziek met in het coda een onstuimige dans welke je haast angst inboezemt. Tumultuoso schrijft Prokofjev hier voor.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

PROKOFJEV VIOOLCONCERTEN 1 EN 2 NUMMER 990