Boccherini – Kwintet opus 30

De Italiaan Luigi Boccherini (1743 – 1805) was vijftig jaar verbonden als componist aan het Spaanse hof. Hij was de zoon van een contrabassist die hem de eerste muzieklessen gaf. Als twintigjarige speelde hij cello in diverse orkesten en publiceerde zijn eerste kamermuziekwerken. Boccherini was 26 jaar toen hij een contract kreeg aan het Spaanse hof in Madrid. Tijdens zijn leven verschenen er honderden stukken kamermuziek voor kwartet en kwintet. Verder schreef hij Symfonieën en Celloconcerten. Het meest bekend is het Humoresque, een menuet voor strijkers, gewoonlijk het Menuet van Boccherini genoemd.

Een zeer geliefd Strijkkwintet is Opus 30 nr 6 in C met de titel La musica notturna delle strada di Madrid. (Nachtmuziek in de straten van Madrid), gecomponeerd in 1780. Het stuk beschrijft de drukke straten tijdens de nachten in Madrid met daarin o.a. kerkklokken die luiden voor het avondgebed, zingende bedelaars, vreugdezang van uitgaande jonge mensen, tamboers… Er bestaan eveneens uitvoeringen voor pianokwintet en gitaarkwintet (strijkkwartet plus gitaar.) Het kwintet duurt een klein kwartier.

Geliefd is ook een uitvoering van Luciano Berio (1925 – 2003) die een deel van het werk arrangeerde voor symfonie orkest.

De uitvoering met gitaar loopt als een rode draad door het boek Datumloze dagen van Jeroen Brouwers, verschenen in 2007.

BOCCHERINI KWINTET OPUS 30 NUMMER 815