Mendelssohn – Psalm 42

De componist Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847) werd geboren in Hamburg uit Joodse ouders. Later namen zij het Lutherse geloof aan. Samen met zus Fanny groeide Felix in een zeer beschermd en welgesteld milieu op. Kunst in huize Mendelssohn was een must. Met name moeder maakte zich hier sterk voor. Als peuter verhuisde de familie naar Berlijn. Daar ontving hij zijn eerste pianolessen en maakte kennis met de muziek van Bach. Felix was nog een kind toen hij samen met zijn zus Fanny pianomuziek componeerde bij de Midzomernacht droom van Shakespeare. Hij was 17 toen hij de toneelmuziek (voor orkest) bij het stuk componeerde. Als 20 jarige herontdekte hij de Matthäuspassion van Bach, en dirigeerde het werk in Berlijn.

Mendelssohn schreef veel religieuze werken, waaronder Symfonie 2 met als bijnaam Lobgesang. Hij schreef deze cantate-symfonie voor de viering van 400 jaar boekdrukkunst met in gedachten de Bijbel. Zeer geliefd zijn ook de 2 oratoria Eliah en Paulus en verschillende cantates. De bijbelgezinde componist zette eveneens een aantal psalmen op muziek: Psalm 42 – 95 – 98 -114 – 115.

In 1837, tijdens zijn huwelijksreis, schreef Mendelssohn volgens eigen zeggen, zijn beste religieuze compositie, Psalm 42, voor zangsolisten, koor en orkest: Wie der Hirsch schreit (’t Hijgend hert, der jacht ontkomen), volgens de woorden van Martin Luther (1483 – 1546).

MENDELSSOHN PSALM 42 NUMMER 716