Benjamin – Written on Skin

De Brit George Benjamin (geboren 1960) was een wonderkind. Hij was 7 toen hij begon met componeren. Op 16 jarige leeftijd trad hij toe tot de compositieklas van Olivier Messiaen. Zijn compositie Ringed by the Flat Horizon werd tijdens de Proms uitgevoerd en wereldwijd uitgezonden toen hij 20 was. In dit werk raast een storm over het landschap. Voor Benjamin was dit het begin van een roemrijke carrière. Men noemt hem tegenwoordig de meest begaafde componist van Engeland.

Written on Skin, de tweede opera van Sir George Benjamin, is een anderhalfuur durend klankspel, die in 2012 bij de Nederlandse Opera onder leiding van de componist in première ging. Het verhaal gaat over passie, liefde en emancipatie van de vrouw, en schommelt heen en weer door de tijd van toen naar nu. De opera is gebaseerd op een middeleeuwse verhaal over het einde van een jonge kunstenaar. Een rijke landeigenaar (The Protector) verzoekt een jonge kunstenaar (The Boy) een boek over zijn leven en goede daden te vervaardigen waarin het geluk wordt uitgebeeld van zijn macht over zijn gehoorzame en aantrekkelijke vrouw  De kunstenaar komt bij hem en zijn vrouw inwonen en schrijft het levensverhaal op perkament (skin).  De opdrachtgever vermoordt de kunstenaar nadat hij er achter is gekomen dat zijn vrouw de liefde met hem heeft bedreven. Benjamins vaste librettist is Martin Crimp. 

Written on Skin, beste opera van de 21ste eeuw tot nu toe, schrijft een muziekcriticus, en hij vervolgt: Muziek van een ongelooflijke schoonheid. Een opera gemaakt voor de eeuwigheid.

Tijdens het Holland Festival in 2018 werd Lessons in Love and Violence, Benjamins nieuwe opera uitgevoerd. Het behandelt het verhaal over Koning Edward II (1284 – 1327) die van het regeren een rotzooi maakte en Engeland naar de afgrond liet glijden. 

BENJAMIN WRITTEN ON SKIN NUMMER 717