Mendelssohn – Midzomernachtsdroom

De Duitser Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) was de kleinzoon van de beroemde Filosoof Moses Mendelssohn. Zijn vader was een succesvol bankier. De ouders van Felix hadden een goed oog voor de schone kunsten. Felix’ moeder, eveneens van goede komaf, las oude Griekse meesters in de oorspronkelijke taal en was verder verrukt van alles wat met muziek en beeldende kunst te maken had.

Mendelssohn ontving zijn eerste pianolessen van zijn moeder. Zij onderwees hem tevens in tekenen en schilderen. De jonge Felix kon goed met vreemde talen overweg. Aangemoedigd door zijn moeder ging hij regelmatig naar het buitenland om zijn talen te leren, maar tevens om indrukken op te doen voor muziekwerken. Denk hierbij aan zijn werken de ouverture Hebriden en de Schotse en Italiaanse symfonie. Behalve componist werd Mendelssohn organist, pianist en een beroemd dirigent.

Een Midzomernachtdroom (A Midsummer Night’s Dream) is een komedie geschreven door William Shakespeare (1564 – 1616). Het stuk werd in 1600 gepubliceerd. Het verhaal werd de inspiratiebron voor menig toneelstuk, film, muziekstuk, opera etc. Het verhaal vertelt over de avonturen van vier geliefden, een aantal amateur acteurs alsmede feeën in een bos dat verlicht is door de maan.

Felix en zijn zusje Fanny waren nog kinderen toen zij aan de slag gingen met Shakespears Midzomernachtsdroom. Zij vertaalden het, schreven er muziek bij en studeerden het vierhandig in. Vader Abraham organiseerde een tuinfeest waar het ten doop werd gehouden. Niet veel later, toen Felix zeventien jaar oud was, orkestreerde Felix het sprookjesstuk onder de naam Ouverture Midzomernachtsdroom. Muziek vol geheimzinnigheid vol droom en elfensfeer. Het werd het eerste meesterwerk van een jonge veelbelovende componist. Vijftien jaar later gebruikte hij deze ouverture voor zijn complete toneelmuziek Midzomernachtsdroom. Veelal wordt alleen de ouverture uitgevoerd, en wie kent niet de overbekende Bruiloftsmars. Een complete uitvoering bestaat uit 14 delen. Behalve het symfonieorkest treedt er een verteller op, zingt een sopraan, een mezzosopraan en een vrouwenkoor.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

MENDELSSOHN MIDZOMERNACHTSDROOM NUMMER 121

Nota bene

Dit beroemde verhaal, een romantische komedie, van Shakespeare speelt zich af in het Athene van 1600. Een regel voor het volk is wakker te blijven, productief te zijn. Slapen is er niet bij!

Vier jong geliefden ontsnappen aan deze idioterie. Ze vluchten het bos in en vallen in een diepe slaap. De vier ontmoeten in het licht van de maan een groep amateur acteurs. Ook leven er bosfeeën. De vier ontsnapte jongelingen worden verliefd op verkeerde personen. Acteurs en feeën zorgen voor verwarring en halen allerlei kattenkwaad en fratsen uit.

Een criticus die het stuk zag schreef in 1662 Dit is het onnozelste stuk dat ik ooit onder ogen heb gekregen… Zo werd het stuk als een humorloos en oppervlakkig stuk ervaren. Tegenwoordig wordt het echter als een kunstwerk beschouwd en is het de basis voor tal van muziekstukken, opera’s en andere toneelstukken.