Vierne – Orgelwerken

De Fransman Louis Vierne (1870 – 1937), zoon van een journalist, was organist en componist. Tevens leidde hij tal van organisten op. Vierne ontving zijn opleiding aan het conservatorium van Parijs, waar hij les kreeg van de orgelmeesters César Franck en Charles-Marie Widor.

Zijn persoonlijke leven stond in het teken van diverse dramatische gebeurtenissen. (Mislukte huwelijken door ontrouwe echtgenotes, overleden kinderen…) Vierne werd nagenoeg blind geboren. In 1920 werd hij geheel blind en was aangewezen op het brailleschrift. In het jaar 1900 werd Vierne uitverkoren om organist te worden aan de Notre-Dame van Parijs met het beroemde symfonische Cavaillé-Coll orgel (7000 pijpen, 111 registers en 5 klavieren).

Vierne schreef o.a. zes orgelsymfonieën, missen en pianowerken (o.a. een pianokwintet). Zeer geliefde werken zijn de Orgelsymfonieën 1, 3, 5 en 6, en de Missa Solemnis. In zijn orgelcomposities is hij met zijn harmoniegebruik en chromatiek gedurfd modern. Zijn composities zijn beïnvloed door Franck, Widor en Fauré. Vierne was een van de eerste organisten die plaatopnamen maakte.

Tot zijn leerlingen behoren Marcel Dupré, Maurice Duruflé, en Lili en Nadia Boulanger

VIERNE ORGELWERKEN NUMMER 715

Nota bene

Bekende Nederlandse kerkorgels:

Groningen - Martinikerk
Alkmaar – Laurenskerk
Amsterdam – Nieuwe Kerk
Noordbroek – Hervormde Kerk
Kampen = Bovenkerk
Nijmegen – Stevenskerk
Helmond – St Lambertuskerk
Rotterdam – Grote - of Sint Laurenskerk
Haarlem – St. Bavo

Bekende Belgische kerkorgels:

Antwerpen – Kathedraal
Aalst – Martinuskerk
Berlare – Martinuskerk
Brussel – Kathedraal
Broechem – Onze-Lieve-Vrouwenkerk
Brugge – Kathedraal
Gent – Sint-Baafskathedraal
Gent – Sint Niklaaskerk