Pärt – Cantus in Memoriam Benjamin Britten

Sommige muziekliefhebbers beschouwen de Estse componist Arvo Pärt, geboren in 1935, als een heilige, een profeet. Dit zou misschien te ver gaan maar een feit blijft dat de meester van de gewijde muziek tijdens zijn leven een legende is. Arvo Pärt kreeg zijn eerste muzieklessen toen hij 7 was. Hij volgde het conservatorium van Talinn 1957 – 1963). Zijn eerste composities stonden onder invloed van Bartok, Sjostakovitsj, Prokofjev en de twaalftoonstechniek.

Vervolgens richtte Pärt zich op zijn tintinnabuli-stijl (tintinnabuli (lat. voor klokje of bel), voor het eerst toegepast in zijn werken Für Alina (1976) en Spiegel im Spiegel (1978). De basis voor deze langzame, spirituele componeertechniek die zowel meditatief als minimalistisch aandoet is de drieklank. Een enkele melodielijn die stapsgewijs beweegt met een partij die alleen maar een drieklank speelt. De piano (of celesta) imiteert veelal klokjes en er worden echte bellen of klokken gebruikt.

Menig muziekstuk van Pärt wordt gebruikt als achtergrondbegeleiding voor films en of documentaires

In 1977 componeerde Arvo Pärt Cantus in Memoriam Benjamin Britten voor strijkorkest en bel (of gong in A). De bel (rouw bel) vertelt over de dood van Britten. Het nog geen tien minuten durende stuk, een canon in a mineur in de Tintinnabuli-stijl werd gecomponeerd als rouwmuziek voor de overleden Engelse componist Benjamin Britten (1913 – 1976). Het werd een van Pärts meest populaire werken. De componist beschreef zijn collega Britten als iemand die de ongewone zuiverheid bezat, die hij zelf als componist zocht. Hij was een groot bewonderaar van Britten.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

PÄRT IN MEMORIAM BENJAMIN BRITTEN NUMMER976