Pärt – Kanon Pokajanen

Arvo Pärt, geboren in 1935 is een componist uit Estland. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse componisten. Pärt studeerde compositie aan het conservatorium in Tallinn, de hoofdstad van Estland. De Gregoriaanse muziek alsmede de Russisch-orthodoxe kerkmuziek heeft een belangrijke rol gespeeld in zijn werken. Het zijn met name vocale werken die de componist zo geliefd maken. Arvo Pärt schrijft veel in opdracht van koren en kerken.

Je hoeft geen super gelovig mens te zijn om te kunnen genieten van de Kanon Pokajanen (Boetepsalmen) uit 1997. Dit mystieke muziekstuk omvat alles wat de mensheid op aarde beleefd. De kanon is gebaseerd op boete en berouw zoals deze staat omschreven in oude manuscripten. Het meditatieve werk smeekt de mensheid tot ommekeer. Muziek en tekst spreken over dood en onsterfelijkheid, zwakte en kracht, de overgang tussen dag en nacht, het oude en nieuwe testament, het menselijke en het goddelijke… Arvo Pärt over zijn compositie: Ik wilde het woord zijn eigen klank laten vinden, zijn eigen melodische lijn.

De muziek die Pärt toevoegt aan deze Slavisch Christelijke teksten uit de 6e eeuw voorziet in verstilling en bezinning. Een moment van rust in een jachtige maatschappij. Het stuk bestaat uit negen odes. Het werk plaatst je bijna twee uur lang in een roes van tijdloosheid, een fantastische ervaring. Gezien de lengte van de Kanon Pokajanen worden odes ook wel apart uitgevoerd.

De première vond plaats in de Dom van Keulen op 17 maart 1998.

PÄRT BOETEPSALMEN NUMMER 634