Grieg – Liederen

Edvard Grieg (1843-1907) is ongetwijfeld de grootste componist die Noorwegen heeft voortgebracht. De moeder van Grieg had zowel zang als piano gestudeerd. Zij was het die haar zoon de eerste muzieklessen gaf, zowel piano als theorie. Grieg was 15 toen hij zicht liet inschrijven aan het conservatorium te Leipzig, waar de beroemde Mendelssohn (1809 – 1847) directeur was.

Aanvankelijk schreef hij dan ook in de Duits-romantische traditie. Maar al snel werd hij de belangrijkste componist van de Noorse Nationale School. Behalve zijn grootschalige werken als Peer Gynt en het Pianoconcert in a mineur, schreef hij ook miniatuurachtige stukken waaronder zeventig lyrische stukken voor piano en ongeveer tweehonderdvijftig liederen, waarvan men beweert dat dit de beste muziek is die hij ooit schreef. Een meesterwerk is de liedcyclus Haugtussa (het meisje uit de bergen) opus 67 uit 1895. Het betreft een achttal liederen in een Noors boeren dialect op tekst van Arne Garburg.

De echtgenote van Grieg, zijn nicht Nina Hagerup, bezat een prachtige sopraanstem. Het was dan ook niet verwonderlijk dat zij haar man stimuleerde tot het schrijven van een reeks prachtige liederen. Grieg had veel respect voor de taal van Scandinavische schrijvers en dichters. ‘Mijn eerste zorg is niet muziek te maken, maar boven alles de bedoelingen van de dichter te eerbiedigen. Ik tracht altijd het gedicht voor zich te laten spreken.’ Grieg werkte samen met topschrijvers als zijn landgenoot Ibsen en de Deen Hans Christian Andersen. Eén van de bekendste liederen van Grieg, met de simpele titel Jeg elsker dig (Ik hou van jou), is een gedicht van Ibsen. Op teksten van deze laatste schrijver componeerde Grieg ook zijn meest uitgevoerde compositie, de toneelmuziek bij Peer Gynt.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

GRIEG LIEDEREN NUMMER 287

Nota bene

Roomsoesjes gevuld met sneeuw, zo noemde Claude Debussy spottend de miniatuurtjes van zijn collega Edvard Grieg.

Zeker, Grieg schreef talrijke miniatuurtjes, maar schreef ook grote werken, zoals bijvoorbeeld zijn beroemd geworden Pianoconcert in a mineur, en wat te denken van zijn Peer Gynt Suite!

Zijn muziek is romantisch te noemen, maar nooit sentimenteel! Met de karakteriserende harmonie grijpt Grieg terug naar het impressionisme. Maar ook de traditionele volksmuziek uit zijn land was een bron van inspiratie.