Wagner –  Die Walküre

De Duitser Richard Wagner werd in 1813 in Leipzig geboren. Hij stierf in 1883 in Venetië. Wagners vader overleed toen Richard nog een baby was. Op kostschool in Dresden werd zijn liefde voor muziek opgewekt. Tijdens het bijwonen van een uitvoering van Der Freischütz van Carl Maria von Weber wist Wagner dat hij van muziek zijn beroep zou maken.

Wagner is de geschiedenis ingegaan als operacomponist. Het toeval wil dat Giuseppe Verdi de andere opera-grootheid en tegenhanger van Wagner in hetzelfde jaar werd geboren. Thans wordt Wagner beschouwd als een van de meest invloedrijke componisten uit de westerse muziekgeschiedenis.

In 1870 was de première van de opera Die Walküre. Voorafgegaan door Das Rheingold betreft het de eerste opera van een cyclus van vier, Der Ring des Nibelungen (1850 -1875). De volledige opera duurt vier dagen, bestaande uit een vooravond Die Walküre, Das Rheingold de eerste dag en Siegfried en Götterdämmerung als dag twee en drie.    

Het verhaal van Die Walküre gaat over de tweeling Sieglinde en Siegmund. Ze zijn gescheiden in hun jeugd. Later als ze elkaar ontmoeten worden ze verliefd. De goden zijn het niet eens met hun verhouding, ze eisen dat Siegmund moet sterven en dat gebeurt. Uit de broer en zus wordt Siegfried geboren. Ook Sieglinde sterft en Siegfried wordt grootgebracht door de dwerg Mime.

WAGNER DIE WALKÜRE NUMMER 830

Nota bene

Een muziekrecensent: Wagners ego was zo groot dat hij zichzelf als een god beschouwde. Hij liet in Bayreuth een tempel bouwen waarin zijn werken werden vereerd en hijzelf aanbeden.

Dirigent Bruno Walter over Wagner na het bijwonen van een uitvoering van Tristan und Isolde: Nooit eerder was mijn ziel zo overstroomd van vloedgolven van klanken en hartstocht dat mijn extase de hele nacht bleef door zingen. De volgende ochtend wist ik dat mijn leven ingrijpend was veranderd. Er was een nieuw tijdperk aangebroken. Wagner was een god en ik wilde zijn discipel worden.