Wagner – Meistersinger

Die Meistersinger von Nürnberg uit 1868  is een opera in drie akten van de Duitse componist Richard Wagner (1813-1883). Het betreft een werk dat door een breed publiek gedragen wordt. Als men nog niet geheel op de hoogte is van de grote dramatische werken van Wagner, zou dit een goede start zijn om de werken van deze operacomponist te leren kennen. Tijdens zijn leven had de opera ongekend succes vanwege het nationalistisch karakter. Het werk, een van de langste opera’s van Wagner, duurt doorgaans tussen de vier en vijf uur.

Het gegeven van Die Meistersinger von Nürnberg is een zangwedstrijd. Al eerder was dit thema door Wagner in een opera gebruikt, namelijk Tannhäuser. In dit werk gaat het om een jonge prins die Eva, de vrouw van zijn dromen, moet winnen door aan een zangwedstrijd mee te doen. De arme prins is allesbehalve een goed zanger, maar hij wordt geholpen door de sjoemelaar en dichter Hans Sachs. Sachs schrijft voor de prins een zeer ontroerend lied en tijdens de wedstrijd laat de prins alle tegenstanders ver achter zich.

De ouverture van Die Meistersinger geeft met zeer aansprekende melodieën een beeld van het Neurenberg in de zestiende eeuw. Zoals vaker gebeurt, wordt de ouverture vaak als zelfstandig symfonisch werk uitgevoerd. De hit van de opera is het prijslied Morgenlich leuchtend, dat reeds in de ouverture goed te horen is. Andere hoogtepunten: het schoenmakerslied (Jerum Jerum), het opstandlied (Zum Teufel mit dir!) En de aria van Maria (O Sachs mein Freund)

WAGNER MEISTERSINGER VON NURNBERG NUMMER 397

Nota bene

Rienzi was de eerste succesvolle opera van Wagner. Hij was op dat moment (1839) dirigent in Riga. Door zijn extravagante levensstijl raakte hij in de schulden. Zijn paspoort werd zelfs ingenomen. Hij wilde zijn schuldeisers ontvluchten door met de boot naar Parijs te gaan om daar met zijn opera Rienzi fortuin te maken. Tijdens de zeereis in een zware storm deed de componist zijn inspiratie op voor de opera Fliegende Holländer.