Reich – Different Trains

De Amerikaan Steve Reich, geboren in 1936, wordt beschouwd als een van de belangrijkste componisten van minimalmusic. Zijn leraren waren Berio en Milhaud. Aan het begin van zijn componisten loopbaan experimenteerde hij met taperecorders waar zinnen, woorden en geluiden werden herhaald en vervormd. Herhalen behoort tot de principes van het minimalisme, zowel in de muziek als beeldende kunst.

Minimal music is muziek waarin voortdurende toon- en ritmische herhalingen voorkomen. De minimal music is ontstaan in New York. De leeftijdgenoten Terry Riley, Philip Glass en Steve Reich kunnen als grondleggers beschouwd worden. In Nederland is vooral Louis Andriessen een volgeling van deze Amerikanen. Een andere Nederlander is Simeon ten Holt. Deze vergaarde eind jaren zeventig wereldroem met zijn minimal stuk Canto Ostinato.

Veel succes scoorde Steve Reich met zijn Music for 18 Musiciens, première in 1976. Men placht de muziek van Reich wel ‘metronomisch’ te noemen.

Rond 1988 componeerde Steve Reich Different Trains, een stuk voor strijkkwartet en tape. De compositie won een Grammy Award in de categorie klassieke composities. Het stuk beeldt treinreizen uit die Reich maakte om zijn gescheiden ouders te bezoeken. Ook de deportatie treinen uit de tweede wereldoorlog waren een bron van inspiratie.

Terwijl het voortrazen van de trein door het strijkkwartet wordt uitgebeeld, verspreidt de tape klanken met orkestgeluiden, de menselijke stem, perron- en treingeluiden, bellen, sirenes e.d. Het indrukwekkende stuk, dat inmiddels een klassieke hit genoemd mag worden duurt een klein halfuur. Het werk houdt je van het begin tot eind op het puntje van de stoel.

REICH DIFFERENT TRAINS NUMMER 754