Händel – Orlando

De in het Duitse Halle geboren George Friedrich Händel (1685 – 1759) werkte het grootste deel van zijn leven voor het Engelse hof in Londen. In 1727 werd hij Engels staatsburger.

Händel schreef in zijn componeer-loopbaan meer dan 2000 aria’s (voor opera´s, oratoria en cantates etc.) Je zou hem daarom wel de man van de melodie kunnen noemen. Händel wordt samen met J.S.Bach (1685 – 1750) beschouwd als de belangrijkste componist van het tijdvak de barok. Maar laten we Antonio Vivaldi (1675 – 1741) ook niet vergeten!

De opera seria Orlando uit 1733 is een van de ruim 40 opera’s welke door Händel werd geschreven. Het werk heeft drie aktes en wordt omschreven als een meesterwerk. Händel baseerde zijn opera op het heldendicht Ariosto’s Orlando furioso uit begin 16e eeuw van Ludovico Oriosto. Händels opera’s Ariodante en Alcina zijn eveneens op dit werk gebaseerd.

Zoals zovele Barokopera’s raakte de opera Orlando in de vergetelheid. Pas in de jaren 60 van de vorige eeuw was er weer belangstelling en werden tal van opvoeringen gegeven.

Orlando (countertenor of alt) ook wel Roland genoemd is een dappere en nobele ridder in het leger van Karel de Grote. Angelica is het heidense meisje (koningin) waar alle ridders verliefd op worden, zo ook Orlando. De tovenaar Zoroastro probeert hier een stokje voor te steken.

Avonturen, Christelijke godsdienst en onbeantwoorde liefde behelzen dit verhaal. Het belangrijkste is echter de prachtige muziek. Luister naar de hoogtepunten Cosi giusta â questa sperne – Fammi Combattere – O care parolette – Sorge infausta una procella – Lascia Amor – Se mi rivolgo al proto – Consolati o bella.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

HÄNDEL ORLANDO NUMMER 888