Sibelius – Karelia

De Finse componist Jean Sibelius (werkelijke naam Johan Christian) werd 1865 geboren, hij stierf in 1957. Hij is de bekendste Finse componist. Hij werkte tevens als violist, dirigent en leraar. Zijn composities zijn veelal geïnspireerd op het Finse landschap en het nationale Epos, het Kalevala de hoeksteen van de Finse nationaliteit. Topwerken van Sibelius zijn Finlandia, Vioolconcert, Symfonieën, Lemminkäinen, Karelia en meer dan honderd liederen. Na 1926 componeerde Sibelius niet meer en vestigde zich met zijn echtgenoot Ainola in Järvenpää nabij Helsinki.

In 1893 voltooide Sibelius de Karelia Muziek, opus 11. Het schreef dit aan het begin van zijn carrière als componist. Het stuk opent met ouverture, met daarna acht tableaus met daar tussen twee intermezzo’s. Het geheel neemt een uur in beslag. De ingekorte Suite die de componist van het geheel maakte duurt een klein kwartier en werd het meest populair. 

Zoals zoveel van zijn werken heeft de Karelia Muziek een nationaal karakter. Tijdens de première van de suite in 1893 in de Universiteit van Helsinki werd elk deel met gejuich ontvangen. In de partituur staat een volledig symfonieorkest voorgeschreven met extra veel slagwerk en een vierstemmig koor.

SIBELIUS KARELIA NUMMER 877