Prokofjev – Symfonie 5

De Rus Serge Prokofjev (1891 – 1953) schreef 7 symfonieën waarvan Symfonie 1, met de bijnaam de Klassieke Symfonie en Symfonie 5 tot de favorieten behoren.

De monumentale Symfonie 5 opus 100 is ontstaan tijdens de jaren van de tweede wereldoorlog. De symfonie wordt daarom ook wel Oorlogssymfonie genoemd. Ondanks deze bijnaam heeft de componist het een ode aan de vrije en gelukkige mens genoemd, en een loftuiting op de overwinning. De symfonie duurt circa drie kwartier en heeft 4 delen: Andante – Allegro – Adagio – Allegro Giocoso. Het werk kan als optimistisch beschouwd worden. Het eerste deel zit vol melodie en lyriek. Het derde deel, het adagio is hartverscheurend. Het slotdeel met de aanduiding Giocoso is inderdaad grappig, vrolijk en opgewekt.

Onder leiding van de componist vond in 1945 te Moskou de première plaats. Het verhaal gaat dat toen Prokofjev het toneel betrad er in de verte kanonsalvo’s te horen waren. De dirigent wachtte totdat de rust gekeerd was en liet toen het orkest inzetten. De première van Symfonie 5 was een geweldig succes. Het was tevens het laatste optreden van Prokofjev als dirigent. Een paar weken later werd hij getroffen door een lichte hartaanval.

PROKOFJEV SYMFONIE 5 NUMMER 573