Puccini – Manon Lescaut

Giacomo Puccini (1858 – 1924) was zestien jaar toen hij serieus interesse toonde voor het kerkorgel. Voordien had hij weinig met muziek te doen en speelde liever buiten. In huize Puccini werd echter veel gemusiceerd en vader probeerde zijn zoon de beginselen van de muziek bij te brengen, met name het orgelspel. In 1880 liet hij zich inschrijven aan het conservatorium van Milaan.

Puccini is de geschiedenis ingegaan als operacomponist, al kunnen we zijn meesterwerk Messa di Gloria niet overslaan.  Zijn eerste succes als operacomponist was Manon Lescaut, dat was in 1893. Zijn belangrijkste opera’s zijn La Bohême (1896), Tosca (1900) en Madama Butterfly (1904). Zijn werken behoren tot het verisme (gewoon) met onderwerpen uit het dagelijks leven.

Zijn derde opera Manon Lescaut maakte Puccini tot een ster. Het betreft een lyrisch drama in vier bedrijven met de opera-hit Donna non vidi mai. Het werk bezorgde hem internationale roem. Luister naar de opname uit 1913 door Enrico Caruso. De componist Auber had al eerder het verhaal van Manon op muziek gezet, maar zonder veel succes.

Puccini’s opera duurt rond de 3 uur en speelt zich af in Frankrijk en Amerika, in de 2e helf van de 18e eeuw. Het libretto is ontstaan uit het gelijknamige boek van Abbé Prévost die het in 1731 publiceerde. Puccini hield zich niet geheel aan de tekst van het boek, wat de verhaallijn niet ten goede komt. Hij wilde meer drama en hield daarom de tweede akte geheel weg.

Het eerste deel behandelt de ontmoeting door de 18-jarige beeldschone Manon die zich voorbereid op haar intrek in het klooster met de edelman Des Grieux.

Deel twee: In plaats van het klooster neemt Manon haar intrek in het herenhuis van generaal Geronte. Sergeant Lescaut, haar broer komt haar opzoeken. Hij pocht hoe hij zijn mooie zus uit de handen van het gewone manvolk heeft gered. Hij laat haar weten dat de edelman Des Grieux in haar geïnteresseerd is. Ze zal met hem het herenhuis ontvluchten maar niet voordat ze juwelen heeft meegenomen. De politie is gewaarschuwd en beschuldigt Manon van diefstal.

Deel drie: Samen met enkele vrouwen van lichte zeden wordt Manon vanuit de gevangenis van Le Havre naar Amerika gedeporteerd. Een ontsnapping mislukt. Des Grieux weet aan boord te komen en samen maken ze de overtocht naar Amerika.

Deel vier: In een woestijn in de omgeving van New Orleans onder erbarmelijke omstandigheden slepen Manon en Des Greux zich voort op zoek naar fatsoenlijk onderdak. Manon is uitgeput en raakt bewusteloos. Des Greux gaat alleen op zoek naar water en eventuele hulp. Bij zijn terugkomst zonder iets gevonden te hebben treft hij Manon doodziek aan. Zij sterft in zijn armen en hij valt bewusteloos over haar heen.

Meest geliefde momenten: Donna non vidi mai questa – Intermezzo – Liefdesduet Vedete? Lo son fedele parola mis – L’ora o Tirsio è vaga e bella – Sola, perduta, abbandonata

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

PUCCINI MANON LESCAUT NUMMER 932