Saint-Saëns – Samson et Dalila

De Fransman Camille Saint-Saëns (1835 -1921), beroemd van zijn Carnaval des animaux, Danse macabre en de Orgelsymfonie werd geboren in Parijs. Hij was een wonderkind. Gestimuleerd door een tante, noteerde hij als vierjarige zijn eerste muziekwijsjes. Hij was zeven jaar toen hij zowel op piano- als orgelles zat. Spoedig trad hij op met werken van de grote meesters. Hij was dertien toen hij werd aangenomen op het conservatorium van Parijs.

Saint-Saëns deed er alles aan om de Franse muziek te promoten. De overheersing van de Duitse meesters stuitte hem tegen de borst. Hij richtte de het Société Nationale de Musique op, een instelling die Franse componisten de gelegenheid gaf hun werken uit te voeren.

De opera Samson et Dalila werd voor het eerst uitgevoerd in 1877 in het Duitse Weimar. Het libretto is ontleend aan het Bijbelse verhaal uit het Oude Testament (Richteren).

In de 12e eeuw voor Chr. Is de Joodse legerleider Samson in opstand tegen de Filistijnen. Hij wordt verleid door de schone Dalila. Zijn haren worden afgeknipt en ogen uitgestoken. Wanneer ze zijn God en hem bespotten keert zijn kracht terug. Hij vernietigt de tempel waaronder de Filistijnen bedolven worden.

Hoogtepunten: Mon coeur s’ouvre à ta voix, Printemps qui commence, Amour! Viens aider ma faiblesse, Vois ma misère, hélas.

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

SAINT-SAËNS SAMSON ET DALILA NUMMER 750

 

 

Nota bene

Meest beluisterde en uitgevoerde werken van Camille Saint-Saëns:

Le carnaval des animaux
Dance macabre
Symfonie 3 Orgelsymfonie
Capriccio voor viool en orkest
Romance voor hoorn
Celloconcert
Oratorio de Noël
Pianoconcert 2
Samson et Dalila