Mozart – Entführung aus dem Serail

Toen Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) zesentwintig jaar oud was ging zijn opera Die Entführung aus dem Serail KV 384 (ook wel zangspel of singspiel genoemd) in première. Dat was in 1782. In dezelfde tijd verscheen zijn Symfonie 35 (KV 385) met de bijnaam Haffner en de Pianoconcerten 11 en 12 KV 413 en KV 414. Een jaar eerder had hij zijn opera Idomeneo KV 366 voltooid.

De beginjaren 80 van de 18e eeuw waren voor Mozart woelige tijden. In 1781 werd hij als musicus ontslagen in zijn geboortestad Salzburg. In hetzelfde jaar werd hij verliefd op Constanze Weber. Hij verbrak de relatie met zijn vader Leopold en verhuisde naar Wenen, waar hij een jaar later trouwde. Er volgden nu gelukkiger tijden. Muziekuitgevers kregen interesse voor zijn muziek, leerlingen stroomden toe en het Weense publiek raakte in de ban van zijn concerten.

In het Burgtheater in Wenen werd in 1782 onder leiding van de componist de opera Die Entführung aus dem Serail opgevoerd. De komische opera speelt zich af in een harem in Turkije. Belmonte (tenor) is ten einde raad als zijn verloofde Konstanze (sopraan) na een schipbreuk door zeerovers gevangen is genomen en in een harem wordt gestopt. Het lukt hem om in het kasteel te komen waar zijn geliefde zich bevindt. Maar eerst moet hij nog langs Osmin de haremopzichter (bas) zien te komen.

Geliefde momenten: Wer ein Liebchen hat gefunden – Martern aller Arten – Ich baue ganz – Welch ein Geschick

MOZART DIE ENTFÜHRUNG AUS DEM SERAIL NUMMER 721