Mozart – Pianoconcert 4 handen

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) zal om en nabij de 20 jaar geweest zijn toen hij het Pianoconcert 10 KV 365 voor 4 handen componeerde. Het juiste jaartal is ons niet bekend. In ieder geval was het kort voor hij zijn familie en zijn geboorteplaats Salzburg verliet om zich in Wenen te vestigen. Het verhaal gaat dat hij het componeerde om het samen te spelen met zijn zus Nannerl (1751 – 1829).

Pianoconcert 10 voor 4 handen kent 3 delen: Allegro – Andante – Rondo (Allegro). Opvallend is het Rondo, het lyrische en uitbundige derde deel. Het concert staat in a mineur en duurt een klein halfuur. Behalve de twee piano’s (fortepiano’s) spelen strijkers, houtblazers en hoorns. Later voegde de componist pauken en trompetten toe.

In de tijd dat Mozart Pianoconcert 10 componeerde was hij dikwijls met vader Leopold op reis. Ondanks een strenge muzikale opvoeding hield hij van zijn vader. ‘Eerst God, daarna mijn vader,’ zou een uitspraak van hem geweest zijn. Er werden concerten in München en Mannheim gegeven. Het zouden hectische jaren worden, jaren van twijfel, vreugde en verdriet. Hij was wonderkind af, hij lag hij in de clinch met zijn werkgever in Salzburg, zijn vader verbood hem omgang te hebben met meisjes en zijn moeder overleed tijdens een verblijf in Parijs (1778). In 1781 verhuisde Mozart naar Wenen.

Voor pianoduo’s als de zussen Labèque uit Frankrijk, de Hollandse broers Lucas en Arthur Jusse en het duo Martijn en Stefan Blaak is het een must om dit bijzondere Pianoconcert 10 voor 4 handen op hun repertoire te hebben.

MOZART PIANOCONCERT 10 (4 HANDEN) NUMMER 677