Mozart – Vioolconcerten

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) was een wonderkind uit het Oostenrijkse Salzburg. Rond zijn vijfde jaar had hij les in viool en klavecimbel. Niet veel later krabbelde hij zijn eerste composities op papier. Hij beschikte over een uitzonderlijk goed muzikaal gehoor. Hij was de zoon van de bekende violist Leopold Mozart (1719 – 1787). Vader Leopold ontdekte reeds vroeg het talent van zijn zoon. Hij gaf hem een strenge muzikale opvoeding en liet hem soms samen met zijn oudere zusje Nannerl (1751 – 1829) als muzieksensatie lange en vermoeiende reizen door Europa maken. In 1782 maakte Wolfgang zich los van de autoriteit van zijn vader. Hij trouwde met het aankomend zangeresje Constanze (1762 – 1842) en vestigde zich in Wenen.

Wolfgang kreeg het vioolspelen met de paplepel ingegoten. Vader Leopold was een eersteklas violist en leraar. Hij schreef over het vioolspel een dik boek, Violinschule. Onder de titel -Grondig onderwijs in het behandelen van de viool- verscheen het boek ook in het Nederlands. Menig violist gebruikte het boek als leidraad voor zijn/haar studie.

Behalve pianist of liever gezegd klavecinist speelde Mozart viool en altviool. De viool was echter geenszins zijn lievelingsinstrument. Volgens zijn vader was Wolfgang een van de beste violisten van Europa. Het speet hem dan ook zeer dat zijn zoon de pianoforte boven de viool koos. Toen hij voor het eerst in een orkest ging spelen werd hij bij de violen geplaatst, maar liever had hij het klavecimbel of pianoforte bespeeld. Het is volgens zeggen onwaarschijnlijk dat hij zijn vioolconcerten voor zichzelf schreef.

Rond 1775 componeerde het 19 jarige genie kort na elkaar een vijftal vioolconcerten: vioolconcert 1 in Bes KV 207, vioolconcert 2 in D KV 211,Vioolconcert 3 in G KV 216, vioolconcert 4 in D KV 218, vioolconcert 5 in A KV 218. De componist voerde zijn vioolconcerten zelf uit. De thans meest gespeelde vioolconcerten zijn de nrs 3 en 5. Vioolconcert 5 kreeg vanwege zijn Turkse melodieën de bijnaam Het Turkse Concert.

Muziekwetenschappers beweren dat Mozart nog een aantal vioolconcerten zou hebben geschreven. Mogelijk waren dit schetsen die door anderen afgemaakt zijn of vervalsingen.

MOZART VIOOLCONCERTEN NUMMER 529