Mozart – La clemenza di Tito 

Wolfgang Amadeus Mozart, de allround componist werd in 1756 geboren in Salzburg, hij stierf 35 jaar later in Wenen. Met allround wordt bedoeld dat hij vrijwel alle vormen van muziek componeerde: Pianoconcerten, Symfonieën, Concerten voor blaasinstrumenten, Pianosolo, Religieuze koormuziek, waaronder missen en het onvolprezen Requiem, Kamermuziek en Opera’s.

In de serieuze historische opera (opera seria) La clemenza di Tito (De genade van Titus) komen de volgende rollen aan de orde:

Tito – Romeins Keizer (tenor). Sesto – Vriend van de keizer (mezzosopraan). Vitellia – Dochter van vorige keizer (sopraan). Annio – Vriend van Sesto (mezzosopraan). Servilia – Zus van Sesto (sopraan). Publio – Aanvoerder Erewacht (Bas).

In het sterfjaar van de componist, nadat hij zijn beroemde opera Die Zauberflöte had geschreven, ging in Praag in 1791 de opera seria La clemenza di Tito in première. De opera kent twee aktes.

De dochter van de vorige keizer Vitellia is woest op Tito omdat hij met een buitenlandse prinses wil trouwen. Zij wil immers keizerin worden. Ze vraagt aan Sesto die van haar houdt en Tito’s allerbeste vriend is om de Keizer te doden. Het Capitool wordt in brand gestoken en men vermoedt dat Tito daarin is omgekomen. Maar Tito is springlevend, de ogen wijzen naar de schuldige, Sesto. Tito wil zijn allerbeste vriend sparen. Uiteindelijk bekend Vitellia alles in gang te hebben gezet. Ten overstaan van zoveel verraad is Tio mild en vergeeft hen allen gratie.

Hoogtepunten: Tito’s Aria – Parto, parto – Servilla’s Aria – S’altro che lagrime – Se all’impero – Sesto’s Aria

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

MOZART LA CLEMENZO DI TITO NUMMER925