Elgar – Vioolconcert

De Engelsman Edward Elgar leefde van 1857 tot 1934. Hij kwam met muziek in aanraking door zijn vader die organist was en pianostemmer, ook runde hij een muziekwinkel in Worcester. De jonge Elgar leerde zich in de muziekwinkel van zijn vader verschillende muziekinstrumenten bespelen waaronder de fagot, trombone en strijkinstrumenten. Hij kreeg les van zijn vader op het kerkorgel. Later zou hij hem als organist vervangen. In het gezin werd iedere dag gemusiceerd. Het was niet het plan om de muziek in te gaan want reeds op zijn vijftiende ging hij werken op een advocatenkantoor. Toch zou hij later voor de muziek kiezen.

Pas rond zijn dertigste levensjaar begon Elgar, die autodidact was, te componeren. Inmiddels kennen we zijn Enigma Variaties, Land of hope and Glory en zijn Celloconcert. Romantische muziek alom.

Het Vioolconcert in b mineur opus 61 ging door de beroemde Fritz Kreisler in Londen in 1910 in première. De topviolist had zijn bewondering voor de componist al eerder niet onder stoel of banken gestoken. Hij aanbad hem en vergeleek hem mijn zijn idolen Brahms en Beethoven. Elgar zelf stond als dirigent op de bok. Het werd onmiddellijk een succes. Het overtrof zelfs de onmiddellijke populariteit van zijn Celloconcert. Later echter raakte het mede door de moeilijkheidsgraad en de lengte uit de belangstelling. Doch de grote violisten bleven het concert spelen en tegen het einde van de eeuw werd het weer populair.

Evenals zijn Enigma Variaties kent het Vioolconcert ook raadsels. In de partituur is te lezen: Hierin ligt de ziel verankerd van… Elgars biograaf hierover: Elk deel van het concert verwijst naar een persoon.

Elgar zelf was zeer te spreken over zijn vioolconcert. Hij noemde het emotioneel en goed! Het concert neemt bijna een uur in beslag en telt drie delen: 1. Allegro met het opvallend mooie Windflower thema – 2. Andante is rustig maar eindigt in een hartstochtelijke climax – 3. Allegro molto.

Luister ook eens naar Elgars Dream of Gerontius!

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

ELGAR VIOOLCONCERT NUMMER924