Elgar – Pomp and Circumstance

De Engelse componist Sir Edward Elgar (1857 – 1934) was de zoon van een organist en muziekhandelaar. Hij groeide op in een muzikaal en zeer religieus gezin. Als jongeman leerde hij viool spelen, dirigeren en arrangeren. In de jaren tachtig van de negentiende eeuw kreeg hij bekendheid als componist van voornamelijk koormuziek.

Zijn bekendste composities verschenen rond 1900: Enigma Variaties en Pomp and Circumstance Marches. Andere nog dikwijls uitgevoerde werken zijn: Celloconcert, Vioolconcert en twee Symfonieën.

Een zeer geliefd werk is Pomp and Circumstance (Military Marches) opus 39. Het betreft een aantal marsen voor orkest met meestal een onderliggende militaire gedachte. De bekendste vier marsen uit de serie ontstonden in de jaren 1901 – 1907. De verschillende marsen werden opgedragen aan speciale vrienden. Gemiddeld duurt een mars uit de Pomp and Circumstance ca 5 minuten.

Het patriottische lied Land of Hope and Glory is onderdeel van de eerste mars. Het lied werd voor het eerst op de grammofoonplaat vastgelegd in 1911 door de zangeres Clara Butt. Het was zangeres Vera Lynn die het lied internationale roem verschafte. De mars vormt een vast onderdeel van de jaarlijkse Last Night of the Proms in Londen. Waarbij het steevast luidkeels door het publiek wordt meegezongen.

ELGAR PUMP UND CIRCUMSTANCE NUMMER 551