Korngold – Die Tote Stadt

Erich Korngold was een Tsech die leefde van 1897 tot 1957. Zijn vader was een bekend en gevreesd muziekcriticus. Als wonderkind gaf Erich concerten in de grote steden van Europa. Hij werd wel vergeleken met de jonge Mozart. Op 15-jarige leeftijd componeerde hij zijn Sinfonietta. Mahler en Richard Strauss waren zijn idolen. In de jaren dertig vluchtte hij als jood naar Amerika. Daar werd hij een veelgevraagd filmcomponist. Avant-garde ging er bij hem niet in, melodie had zijn voorkeur. Al met al schreef hij een kleine honderd liederen, en het nog veel gespeelde Vioolconcert in D-opus 35 uit 1945. Hij droeg dit populaire en zeer melodische werk op aan zijn mentor Alma Mahler. De première was St. Louis.

Die Tote Stadt is een opera in 3 bedrijven gebaseerd op de roman Bruges-la-Morte van Georges Rodenbach. Treurigheid troef in het verhaal. Een jonge weduwnaar vestigt zich met een oude dienstmeid in het oude Brugge. Deze slapende stad verenigt zich met de droefheid om de overleden vrouw. Wanneer hij de danseres Jane ontmoet ziet hij zijn overleden vrouw terug. De conservatieve katholieke stad Brugge weet intussen van zijn nieuwe levenswandel. Jane bedriegt hem niet alleen maar verspilt ook zijn geld. Zijn huishoudster weigert zijn nieuwe vrouw te bedienen en neemt ontslag. Uiteindelijk brengt hij Jane om het leven. Als de klokken van Brugge luiden spreekt men over de dode stad.

Korngold was 23 jaar toen Die Tote Stadt in première ging. Hij had toen reeds furore gemaakt met twee eerdere werken zodat de rivaliteit onder de grote steden groot was welk theater de wereldpremière zou krijgen. Het thema van Die Tote Stadt, het overwinnen van de liefde, sloeg aan bij het publiek, dat juist de Eerste Wereldoorlog achter zich had gelaten. De opera werd een van de grootste successen van die tijd. Het werd echter door de Nazi’s verboden daar Korngold Joods was. Het raakte in de vergetelheid maar inmiddels krijgt het weer uitvoeringen in de grote operahuizen.

Luister en kijk ook naar zijn opera Das Wunder der Heliane!

Heeft u een opmerking of aanmerking over dit item, horen wij dit graag van U.

KORNGOLD DIE TOTE STADT NUMMER 946