Korngold – BIO

Erich Wolfgang Korngold (1897 – 1957) werd geboren in Tsjechië. Hij was de tweede zoon van een invloedrijke muziekjournalist die hem naar Mozart zou vernoemen. Dat kwam goed uit, want zoon Erich bleek eveneens een wonderkind. De zoon kwam in Brno ter wereld. Hij overleed in Hollywood.

Vanaf 1901 woont hij in Wenen, samen met moeder, vader en oudere broer Hans die jazzmusicus zou gaan worden. Erich is 6 jaar als hij zijn eerste partituren in elkaar flanst. Vanaf zijn negende studeert hij aan het conservatorium en krijgt les van de leraar die ook Mahler, Richard Strauss en Sibelius onderhanden nam.

Korngold senior wordt in 1904 muziekcriticus bij het invloedrijke muziektijdschrift Neue Freie Presse. Hij toont zich een groot pleitbezorger voor de muziek van Mahler, toen nog ondergewaardeerd.

Mahler op zijn beurt noemt de 10-jarige Kornhold een genie als deze hem zijn cantate Gold laat zien. Later zal pianist Glenn Gould hem lof toezwaaien over zijn Pianosonate uit 1910.

In 1938 vertrekt Korngold naar Hollywood om filmmuziek te schrijven. Hij verlaat zijn land net op tijd voor de Duitse annexatie van Oostenrijk.

Nadat Korngold aanpassingen maakt op walsen van Straus jr voor theater wordt hem een filmmuziek contract aangeboden door Warner Bros. Korngold wint prijzen en oscars voor de muziek bij Anthony Adverse, The Adventures of Robin Hood en The Sea Wolf.

In 1910 werd zijn Der Schneemann in de operatheaters maandenlang opgevoerd. In 1920 verscheen de opera Die Tote Stadt (zie nummer946) en in 1927 Das Wunder der Heliane. In 1947 was de première van zijn Vioolconcert (zie nummer533).

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

KORNGOLD BIO NUMMER927