Korngold – Vioolconcert

Erich Korngold (1897 – 1957) werd geboren in de Tsjechische stad Brno. Zijn vader was een strenge muziekcriticus, gevreesd door menig musicus. Erich was een wonderkind. Hij was 9 jaar toen hij het conservatorium in Wenen bezocht. De kleine Korngold werd vergeleken met Mozart. Als kind gaf hij concerten in de grote steden van Europa. Van jongs af aan wist hij dat hij componist wilde worden. Toen hij vijftien was schreef hij een indrukwekkend Sinfonietta. Mahler en Richard Strauss waren zijn idolen.

In de jaren dertig vertrok hij zoals zoveel joden naar Amerika. Hij werd in Hollywood een veel gevraagd en bekroond filmcomponist. Van zijn hand verschenen soundtracks voor o.a. Adventures of Robin Hood; Sea Hawk; Elizabeth and Essex; Kings Row. Korngold wordt mede door genoemde titels een van de grondleggers van de filmmuziek genoemd.

Van moderniteit moest Korngold weinig hebben. Muziek heeft in de eerste plaats melodie nodig, was zijn stelling. Korngold schreef behalve de opera Die tote Stadt *, een zestigtal liederen, het eerder genoemde Sinfonietta en een nog veel uitgevoerd Vioolconcert.

Toen Hitler verslagen was trok Korngold zich terug als filmcomponist en keerde terug naar muziek voor de concertzaal. Het eerste werk was het Vioolconcert in D opus 35 gecomponeerd in 1945. Hij droeg het werk op aan Alma Mahler, de weduwe van Gustav Mahler, volgens Korngold zijn mentor. De première in St. Louis was een groot succes. Lovende reacties uit de gehele muziekwereld waren het gevolg. Het werd Korngolds meest populaire compositie. Het 25 minuten durende Vioolconcert herbergt behalve virtuositeit, prachtige melodische, lyrische episodes, met name in het langzame deel Romanze. Het vioolconcert van Korngold, een aanrader!

  • Die tote Stadt, een psychedelisch liefdesdrama, was rond 1920 een zeer succesvolle opera. Onbegrijpelijk vond men het in die tijd dat een slechts 23jarige componist de maker van het stuk was. Nadien raakte het werk in verval. Honderd jaar later kwam het spektakel stuk weer tot leven.

KORNGOLD VIOOLCONCERT NUMMER 533