Elgar – Chanson de nuit Chanson de matin

De Engelsman Edward Elgar (1857-1934) was de grote man van het muziekleven rond 1900. Hij kreeg les van zijn vader, een organist, violist en muziekhandelaar. Edward was een autodidact. Zijn composities herbergen welluidende melodieën geschikt voor de oren van een ieder. Elgar wordt omschreven als een superromanticus en vergeleken met de componist Johannes Brahms (1833 – 1897).

Na de componisten Tallis (1505-1585) en Purcell (1659-1695) kreeg de Engelse muziek met Elgar eindelijk weer internationale erkenning. Deze erkenning zette door met de componisten (nationalisten) Ralph Vaughan Williams (1872-1958) en Gustav Holst (1874-1934). Deze twee componisten, die bevriend waren, bestudeerden de Engelse volksmuziek en lieten deze meeklinken in hun werken. De belangrijkste Engelse componist van de twintigste eeuw werd Benjamin Britten (1913-1976).

Elgar scoorde wereldhits met Land of hope and glory en de marsen Pomp and circumstance. Voor de klassieke muziek is hij vooral bekend van de Enigma variaties en het prachtige Celloconcert.

Toen de Engelsman Sir Edward Elgar zijn Chanson de Nuit en Chanson de Matin uit 1888 voor een habbekrats verkocht aan een muziekuitgever, hoopte hij dat het geld zou toestromen als de werken eenmaal gepubliceerd zouden worden. Hij kwam echter bedrogen uit, niet de componist maar de muziekuitgever verdiende aan deze twee uiterst melodieuze en charmante muziekstukjes, die overigens meestal samen als een compleet stuk uitgevoerd worden.

Chanson de Nuit opus 15 nr 1 is oorspronkelijk voor viool en piano, maar later georkestreerd voor klein orkest. Er zijn eveneens publicaties voor alt viool en piano en cello en piano.

Chanso de Matin opus 15 nr 2 is eveneens oorspronkelijk voor viool en piano, maar ook bewerkt voor klein orkest. Verder bestaan er uitvoeringen voor diverse combinaties van instrumenten, zang en ensembles.

Luister ook eens naar Salut d’Amour!

ELGAR CHANSON DE NUIT & CHANSON DE MATIN NUMMER 488

 

 

 

 

Nota bene

Het is de meest geheimzinnige compositie uit de klassieke muziekhistorie, de Enigma Variaties van Edward Elgar. Enigma betekent raadsel. Nimmer onthulde de componist de achtergrond van zijn veertien variaties, al weten we wel dat het thema ontstond toen de componist na een drukke lesdag aan de piano zat te freewheelen totdat zijn echtgenoot plotseling riep: Dat is mooi, wat is het? Dat ben ik, was het antwoord.

De dertien variaties die op het thema volgen stellen vrienden, bekenden, vijanden en familieleden voor. Wie het zijn? Musicologen halen hun schouders op. De componist heeft de namen meegenomen in zijn graf. We weten alleen dat variatie 1, zijn echtgenote voorstelt en variatie 10 een stotterende vriendin. Variatie 9 steekt met kop en schouders boven alles uit, de titel Nimrod verraadt een Bijbelse figuur uit het oude testament.