Sibelius – Oceanides

Jean Sibelius (1865 – 1957) was de componist die zijn vaderland Finland een eigen geluid gaf. We denken aan zijn Finlandia, dat door de Russische dreiging Finlands nationale hymne werd, en het nationale epos Kalevala waaruit hij voor zoveel werken zijn inspiratie haalde. En laten we zijn zeven Symfonieën en prachtige Vioolconcert ook niet vergeten!

Tijdens een reis naar Amerika, in 1913, kreeg Sibelius van de Yale School of Music de opdracht om een nieuw werk te schrijven. Het werd de Oceanides. In juni 1914 ging het werk onder leiding van de componist in première. De reis door Amerika werd de reis van zijn leven. De componist werd behandeld als een grote ster. Een bezoek aan de Niagara Falls herinnerde hij zich als de mooiste bezienswaardigheid die hij ooit had gezien.

Zijn symfonisch gedicht Oceanides opus 71 is niet gericht op het Finse landschap of op het epos Kalevala, maar verwijst naar de nimfen uit de Griekse mythologie die de Middellandse Zee bewoonden. In de Griekse mythologie waren de Oceaniden de vele dochters van Oceanides, het water dat rond de aarde cirkelde. Zij werden geassocieerd met water in al zijn vormen: rivieren, meren, de zee, regen, stromen… Het mag niet verwonderlijk zijn dat het werk, met name in de eerste 2 delen een aquatische sfeer oproepen. Bovendien is het niet onwaarschijnlijk dat de componist zijn indrukken van de lange zeereis zal hebben gebruikt.

Luister ook eens naar La mer van Debussy en de Sea interludes van Britten

 Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

 SIBELIUS OCEANIDES NUMMER 923

Nota bene

De zee als inspiratiebron

De 21-jarige Felix Mendelssohn was allesbehalve gelukkig tijdens de zeereis naar de Hebriden. Zeeziekte en ander ongerief kwelde hem. Gelukkig ontstond er een prachtige concertouverture, De Hebriden.

Het meest geliefde werk over de zee is La Mer van Debussy. In het werk beschrijft de componist een ochtend aan zee, het spel van de golven en een dialoog van de wind met de zee.

In 1949 schreef Henriëtte Bosman La chanson des marins hâlés, Lied van de gebruinde zeelieden. Het lied gaat over vrouwen die hun geliefden aan de zee verliezen