Fauré – Pelléas et Mélisande

Gabriel Fauré (1845 -1925) was een belangrijk Frans componist. Hij studeerde aan een  instituut voor kerkmuziek waar hij les kreeg van o.a. Camille Saint-Saens. Fauré  begon zijn professionele muziekloopbaan als kerkorganist en koordirigent. Zo werkte hij onder meer in  de Parijse Madeleinekerk. In deze kerk ontstond zijn wereldberoemde Requiem. Als vijftiger werd hij docent aan het conservatorium van Parijs. Tot zijn leerlingen behoorden o.a. Ravel en Enescu. Later zou hij directeur van het conservatorium worden.

Als componist schreef Fauré religieuze werken zoals het eerder genoemde Requiem en het magnifieke Cantique de Jean Racine, verder componeerde hij opera’s, kamermuziek, orgel- en pianowerken, vocale muziek en werken voor orkest waaronder Pavane opus 50 en de zeer populaire Elégie opus 24 voor cello en piano, (later omgewerkt voor cello en orkest.)

Pelléas et Mélisande opus 80 is een orkestsuite gecomponeerd in 1898. Het werk is geschreven naar het gelijknamige toneelstuk van de Belgische schrijver Maeterlinck (1862 – 1949). Andere componisten die het stuk op muziek hebben gezet zijn Debussy, Schönberg en Sibelius.

Fauré schreef de muziek bij het toneelstuk Pelléas et Mélisande. In april 1898 kreeg hij in Londen de opdracht hiervoor. Het stuk zou in juni in première moeten gaan. Vanwege de krappe tijd gebruikte hij materiaal van eerder gecomponeerde stukken en schakelde een leerling in voor orkestratie Later zou uit de toneelmuziek een orkestsuite ontstaan. De suite duurt ongeveer 20 minuten.

Pelléas et Mélisande wordt aangeduid als een drama. Het verhaal speelt zich af in de middeleeuwen met kastelen, mist, meren, grotten en donkere wouden. Golaud een prins en kleinzoon van de koning treft een  hulpeloos meisje aan in het donkere bos. Zij is met haar goudblonde haren een schoonheid.  Ze is gevlucht voor degene die haar kwaad deden, maar zwijgt wat er precies is gebeurt. Alleen haar naam wil zij kwijt, Mélisande. De prins wordt verliefd en zal met haar trouwen. Als Mélisande haar ring kwijt is geraakt komt Golaud er achter dat zijn vrouw bemind wordt door zijn halfbroer Pelléas. Hij brengt zijn broer om. Mélisande, die een dochter heeft gebaard is stervende. Golaud vraagt om vergeving.

FAURÉ PELLÉAS ET MÉLISANDE NUMMER 727