Händel – Xerxes (Serse)

De in het Duitse Halle geboren componist Georg Friedrich Händel (1685 – 1759) heeft zijn loopbaan grotendeels in Engeland doorgebracht. Hij componeerde er opera’s, oratoria, concerti grossi, orgelconcerten en kamermuziek. Geruime tijd was hij in dienst als hofcomponist in Londen. In 1726 liet hij zich neutraliseren tot Engelsman. Voor de koning George 1 schreef hij de later zo beroemd geworden Watermusic en voor koning George II de Music for the Royal Fireworks.

Händel was een meester in het schrijven van opera’s. Hij componeerde er meer dan veertig. In zijn componeer-loopbaan schreef hij zo’n 2000 aria’s (voor opera´s, oratoria en cantates etc.) Als geen ander wist hij emoties in instrumentale muziek en aria’s om te zetten. Gevoelens als liefde haat verdriet en woede waren schering en inslag in zijn muziekdrama’s. Er waren tijden dat Händel 3 opera’s per jaar schreef. Grote successen boekte hij in de jaren 20 van de 18e eeuw met Rinaldo, Julius Caesar en Rodelinda.

Met de opera Xerxes (Serse) uit 1738 kwam de klad in de successenreeks. De belangstelling voor Händels muziekdrama’s was dalende. De reden hiertoe was dat zijn door Italië geïnspireerde muziekdrama’s het moesten afleggen tegen de Engelstalige Beggar’s Opera, een opera met veel humor en (politieke-) satire, een opera, waar criminelen tot helden worden gemaakt. Een andere reden was dat de componist een tijdlang aan het ziekbed gekluisterd lag vanwege een beroerte.

Xerxes uit 1738, ook wel Serse is een van de laatste van de ruim 40 opera’s die Händel schreef. Het werk behandelt een liefdesdrama tussen Serse, koning van Perzië, zijn broer Arsamene en de zussen Romilda en Atalanta. In de opera klinkt de overbekende castraten-aria  Ombrai mai Fu, ook wel bekend als het Largo van Händel. Deze aria wordt gezongen door de koning als lofrede op de plataan. Als hij Romilda hoort zingen wil hij maar een ding, haar huwen. Romilda heeft haar hart reeds verpand aan Arsamene…

Händel XERXES NUMMER 585