Mozart – Klarinettrio

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1792) was 30 jaar toen hij het Klarinettrio KV 498 componeerde voor klarinet, altviool en piano. Het kreeg de bijnaam Kegelstatt-trio. De klarinetpartij was bedoeld voor klarinettist Anton Stadler, die eveneens de solist was in het Klarinetkwintet en het Klarinetconcert. Het schijnt dat Mozart zelf de altviool ter hand nam. Een leerling speelde de klavierpartij en het trio was compleet. Tijdens huisconcerten werd het stuk uitgevoerd.

Het Klarinettrio bestaat uit drie delen: Andante – Menuetto – Allegretto. Opvallend is dat het stuk niet zoals gewoonlijk met een allegro begint, doch met een andante.

Als we de berichten mogen geloven stapte Wolfgang Amadeus Mozart regelmatig een café binnen. Niet alleen om een hap en een snap, maar ook om een partijtje te kegelen of te biljarten. Hij zou zelfs een biljarttafel in huis hebben gehad! Tijdens een kegelspel vond Mozart inspiratie voor zijn Klarinettrio (Kegelstatt-trio). In de film Amadeus zien wij hem tijdens een biljartspel eveneens componeren.

In het jaar dat hij zijn Klarinettrio componeerde, 1786 vond er in het Weense paleis Schönbrunn een muziekwedstrijd plaats tussen de musici Mozart en hof componist Salieri. De wedstrijd werd bijgewoond door Keizer Jozef. Mozart kreeg de troostprijs. Een jaar later werd Mozart door Keizer Jozef benoemd tot hof componist. En in hetzelfde jaar klopte de 17-jarige Beethoven aan de deur om les van Mozart te krijgen.

MOZART KLARINETTRIO NUMMER 684