Verdi – Falstaff

De Italiaan Giuseppe Verdi (1813 – 1901) is de geschiedenis ingegaan als operacomponist. Hij geldt als een van de belangrijkste klassieke componisten uit de muziekgeschiedenis. In zijn tijd was hij een idool, en daar is nog weinig aan veranderd. Verdi werd geboren in hetzelfde jaar als zijn collega Richard Wagner (1813 – 1881), de operagigant.

Verdi was de zoon van een herbergier en zijdespinster. Reeds op 10 jarige leeftijd bespeelde hij het orgel van de plaatselijke kerk. Hij was 11 jaar toen hij een muziekstudie begon in Bussetto (Parma). Als tiener schreef hij marsen en symfonieën. Een zakenman, Antonio Barezzi, ontfermde zich over de jonge musicus. Het zou een vriendschap voor het leven worden. Later huwde Verdi de dochter van zijn weldoener.

De drie laatste grote meesterwerken van Verdi zijn het Requiem (1874) en de opera’s Otello (1887) en Falstaff (1893).

Falstaff is de laatste opera van Verdi. Het libretto is van Boito naar Shakespeare. De eerste uitvoering vond plaats in 1893 in de Scala te Milaan. Falstaff wordt omschreven als een komische opera.

Falstaff (bariton), de slechterik uit het verhaal is op zoek naar een rijke dame. Hij schrijft eenzelfde liefdesbrief naar twee vrouwen (sopraan en mezzo). Hij draagt zijn bedienden op de brieven te bezorgen. Deze weigeren en worden ontslagen. Er wordt een plan geraamd de domme Falstaff een loer te draaien. Eén van de vrouwen gaat zogenaamd op Falstaff zijn charmes in. Zij zal hem echter te grazen nemen. Het gevolg van de klucht is verstoppertje spelen en verkleedpartijen. Falstaff die zich op een gegeven moment in een wasmand heeft verborgen wordt uiteindelijk in de Theems gekieperd. Ook wordt hij later nog eens afgeranseld door vrienden van de twee vrouwen.

Hoogtepunten: L’Onore – Del tuo barbaro – Io l’amo – Bella ridente – Tutto nel mondo.

VERDI FALSTAFF NUMMER 683