Verdi – Un ballo in maschera

Giuseppe Verdi (1813 – 1901) Italiaans operacomponist. Hij was de zoon van een caféhouder. Hij kreeg als 10-jarige een baan als organist van de plaatselijke kerk. Het plan was dat hij priester zou worden maar zijn hart lag bij de muziek. Als tiener componeerde hij tientallen marsen en symfonieën.  Op 23-jarige leeftijd huwde Verdi met Margherita, de dochter van zijn weldoener Antonio Barezzi. Samen met Richard Wagner (1813 – 1883) zou hij een van de grootste operacomponisten van zijn tijd worden.

In totaal schreef Verdi zesentwintig opera’s waaronder La Traviata – Aïda – Nabucco – Rigoletto – It trovatore – Otello – Don Carlos – Falstaff – Ernani…

Un Ballo In Maschera (Een gemaskerd bal) uit 1859 is een opera gebaseerd op historische feiten. Je kunt daarom hier spreken van een historische opera. De Zweedse koning wordt in 1792 tijdens een gemaskerd bal door zijn beste vriend doodgeschoten. De reden was dat hij met de vrouw van zijn vriend een geheime verhouding had. De opera werd afgekeurd vanwege het politieke karakter en Verdi werd gedwongen een nieuwe versie te schrijven. Helaas waren de feiten in nieuwe versie verdraaid en was daarom historisch niet juist. De eerste versie, de originele, de Zweedse, wordt tegenwoordig gewoonweg opgevoerd. 

Geliefde aria’s zijn Ogni Cura Si Doni Ao Diletto – Morro, ma prima in grazia, Eri tu che macchiavi

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

UN BALLO IN MASCHERA NUMMER 959