Verdi – Quattro pezzi sacri

In 1896 schonk de Italiaanse componist Giuseppe Verdi (1813-1901) een som geld voor de bouw van een rusthuis voor arme en bejaarde musici in Milaan. Tevens liet hij de auteursrechten van zijn werken aan dit rusthuis na. In zijn testament stond dat hij tijdens zijn uitvaart geen muziek wilde, maar toen de baar van Verdi langs meer dan een half miljoen Milanezen trok, werd massaal en onder leiding van dirigent Arturo Toscanini Verdi’s beroemdste koor, Va pensiero (Het slavenkoor) uit de opera Nabucco gezongen. Verdi werd begraven op het terrein van het door hem zelf gestichte rusthuis Casa di Riposo.

Op tachtigjarige leeftijd sloot Verdi zijn indrukwekkende componisten-loopbaan af met een viertal religieuze werken: Quattro pezzi sacri (Vier gewijde werken) uit 1893. Ofschoon hij niet bijzonder kerks was, liet de oude man de wereld versteld staan van deze zeer intieme werken en bewees hij eens te meer dat hij niet enkel de componist was van het theater. Het werk vormt tevens een hommage aan de renaissance componist Palestrina (1525 – 1594).

Al eerder ontroerde hij de religieuze wereld met een schitterend Requiem, dat door sommige critici spottend ‘een opera met een kerkelijke toga’ werd genoemd. Maar voor de ware muziekliefhebber is het een van zijn topwerken. Hij componeerde dit Requiem ter nagedachtenis aan zijn collega Gioachino Rossini (1792 – 1886).

De vier delen van de Quattro pezzi sacri: 1. Ave Maria voor vierstemmig a cappella koor, 2. Stabat Mater voor koor en orkest (dit naar aanleiding van de dood van zijn geliefde vrouw Peppina in 1897), 3. Te Deum voor dubbelkoor en orkest. Naar aanleiding van de driehonderdste sterfdag van de componist Palestrina, en 4. Laudi alla vergine Maria (Lofzangen op de maagd Maria) naar Dante’s Paradiso, voor vierstemmig a cappella vrouwenkoor.

VERDI QUATTRO PEZZI SACRI NUMMER 232