Mozart – Idomeneo

De Oostenrijker Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) kan beschouwd worden als een van de belangrijkste componisten uit de muziekhistorie. Mozart was een allesschrijver en een veelschrijver. Hij was allround. In de slechts 35 jaren dat hij leefde componeerde hij 626 werken, waaronder: Symfonieën, Soloconcerten, Kamermuziek, Missen, Liederen en Opera’s, etc. Zijn werken werden gecatalogiseerd door Ludwig von Köchel (1800 – 1877) onder de naam Köchel-Verzeichnis afgekort als KV. De lijst gaat tot KV 626, het beroemde Requiem.

Mozarts meest geliefde opera’s zijn: Zaide 1779 – Idomeneo 1780 – Die Entführung aus dem Serail 1782 – Le nozze di Figaro 1782 – Don Giovanni 1787 – Così fan tutte 1789 – Die Zauberflöte 1791 – La clemenza di Tito 1791.

Idomeneo KV 366 is een opera seria (een serieuze opera de tegenhanger van de opera buffa, een komische of luchtige opera). Het is het eerste grote muziekdrama dat Mozart schreef. Hij was 24 jaar en woonde sinds enige maanden in Wenen. Het werk past goed in de situatie waarin de componist op dat moment verkeerde. Hij leefde in onmin met zijn vader Leopold die hem weigerde zijn toestemming te geven voor een huwelijk. Het is niet ondenkbaar dat Mozart zich het verhaal van Idomeneo naar zijn eigen leefwereld heeft getrokken.

De koning van Kreta, Idomeneo (tenor), varend op volle zee, terugkerend uit de Trojaanse oorlog, is met zijn schip verzeild geraakt in een zware storm. Hij belooft Neptunes (bas) een offer te brengen zodra hij veilig aan land is gekomen. Daar wacht hem zijn zoon Idamante (sopraan). Deze is op zoek naar hem. Zij hebben elkaar lange tijd niet gezien en herkennen elkaar niet. Idamante zal door Idomeneo geofferd moeten worden. Als de herkenning daar is zal Idomeneo zijn zoon niet offeren maar verbannen naar Argos. Neptunes neemt wraak en stuurt een storm en een zeemonster… Vanzelfsprekend zijn er ook vrouwen in het spel: De Trojaanse prinses Ilia en de Griekse prinses Elektra.

Geliefde momenten: Ouverture – Se il padre perdei – Fuor del mar – Placido e il mar – Pria di partir – Andre, ramingo e solo – D’Oreste, d’Ajace.

MOZART IDOMENEO NUMMER 772