Mozart – Krönungsmesse

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 1791) componeerde in 1779 de Mis in C KV 317 in opdracht van zijn toenmalige werkgever graaf Colloredo, aartsbisschop van Salzburg.  De graaf had bij zijn opdracht de voorwaarde gesteld dat de mis niet te lang mocht duren. De Krönungsmesse  is van het type Missa Brevis  (korte mis) in tegenstelling tot de meer formele plechtige missen, zogenoemd de Missa Solemnis. Het werk werd voor het eerst uitgevoerd op Paaszondag in 1779 in de Dom van Salzburg. Dezelfde mis weerklonk in 1791 nogmaals te Praag tijdens de kroning van Keizer Leopold II tot Koning van Bohemen. Sindsdien kreeg de mis de bijnaam Krönungsmesse.

De Krönungsmesse bestaat uit zes delen. Het Kyrie is eigenlijk een korte ouverture. Het tweede deel, het Gloria, danst in opwinding naar het derde deel, het Credo, dat onstuimig begint maar plotseling tot rust komt wanneer de kerkgangers moeten knielen. Het lijkt alsof de muziek mee knielt, tot zij zich weer verder haast naar het majestueuze vierde deel, het Sanctus. In het onbezorgde vijfde deel, het Benedictus, lijkt het alsof het koor zich niet kan inhouden en steeds uitbarst in juichende Hosanna’s. Het laatste deel, het Agnus Dei, begint met een mooie sopraanaria, maar eindigt weer feestelijk met een melodie uit het eerste deel.

De Krönungsmesse is geschreven voor vier solozangers, koor en orkest. Het langste deel duurt amper zes minuten, het kortste nog geen twee. Uiteindelijk lukt het Mozart een complete mis te schrijven met een lengte van pakweg een half uur. Desondanks straalt het werk van vitaliteit.

Een collega componist: De muziek van sommige componisten stijgt tot aan de hemel, de muziek van Mozart stijgt tot in de hemel…

MOZART KRONUNGSMESSE NUMMER 504