Mozart – Symfonie 35 Haffner

Onmiskenbare Mozart klanken aan het begin van het eerste deel van symfonie 35 KV 385 uit 1782 bijgenaamd Haffner. Het lijkt alsof je bij een opera aanwezig bent, een Mozart opera weliswaar. Zo heeft het eerste deel van de Haffner alles weg van een ouverture. Eigenlijk niet verwonderlijk want symfonie 35 werd direct geschreven na het singspiel Die Entführung aus dem Serail. Het succes van de opera moet de 26 jarige componist nog vers in het geheugen gelegen hebben.

Aangemoedigd door zijn vader Leopold schreef Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) een feestelijke serenade voor blaasinstrumenten bestemd voor Sigmund Haffner, een belangrijk koopman uit Salzburg die tot de adelstand verheven zou worden. Deze serenade bewerkte Mozart een paar maanden later om tot de Haffner symfonie.

Overigens was de verstandhouding tussen vader en zoon op dat moment niet overweldigend. Tegen de zin van zijn vader was Wolfgang van Salzburg naar Wenen verhuisd en in het huwelijk getreden met Constanze Weber. ‘Denk aan je carrière,’ zou Leopold Mozart zijn zoon meerdere malen gewaarschuwd hebben. Uit eindelijk zou hij zijn vader (als manager) missen.

Blazers vervullen een belangrijke rol in de Haffner. Het gaat om een kernachtige symfonie met een haast dramatisch begin gevolgd door een lyrisch langzaam deel overheerst door strijkers, waarna een levendig menuet en een razendsnelle finale (zo snel mogelijk, zou Mozart er boven geschreven hebben… ). De vier delen: Allegro – Andante – Menuetto – Presto.

MOZART SYMFONIE 35 HAFFNER NUMMER 583