Mozart – Zaide

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) was een veelzijdig componist die voor vrijwel alle muziekstijlen schreef: kamermuziek, religieuze muziek, symfonieën, soloconcerten, liederen, en opera’s.

Mozart componeerde meer dan twintig opera’s. Hij was nog geen 12 jaar toen hij het zangspel (singspiel) Bastien en Bastienne KV 50 schreef. Als voorbeeld had hij de opera Le devin du village van Rousseau (1712 – 1778) gebruikt.

Keizer Joseph II was een liefhebber van (komische) opera’s. Op veertienjarige leeftijd, in 1770, het geboortejaar van Beethoven, Mozart woonde nog bij zijn ouders in Salzburg, probeerde de jonge componist voet aan de grond te krijgen in Wenen, hij had genoeg van het hof in Salzburg.

In 1779 was hij met een zangspel begonnen dat later Zaide zou gaan heten. De tekst was geschreven door hof trompettist Schachtner uit Salzburg. Het is een raadsel waarom Mozart het werk niet heeft afgemaakt. Het openingskoor bestaat nog, als mede een tiental aria’s en verder duetten, trio’s en kwartet. In 1799 vond zijn vrouw Constance delen van het manuscript tussen de papieren van haar overleden man.

Mozarts onvoltooide of zoekgeraakte opera Zaide speelt zich af in en rond het paleis van de sultan compleet met een harem. Je zou kunnen zeggen dat het werk een voorloper is van zijn latere opera (singspiel) Die Entführung aus dem Serail uit 1782.

Piraten overmeesteren een schip in de Middellandse Zee en nemen welgestelde opvarenden als slaaf mee. De mooiste vrouwen verdwijnen als gevangenen in het paleis van de sultan. Zaide (sopraan), een Europese schoonheid wordt door de sultan begeerd, zij is echter verliefd op de slaaf Gomatz (tenor). Zaide en haar vriend weten te ontsnappen, Sultan Soliman (tenor) zweert op wraak.

Luister u naar de aria Ruhe Sanft, mein holdes Leben

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

MOZART ZAIDE NUMMER 887