Telemann – Concerten voor blazers

De Duitse componist Georg Philipp Telemann (1681 – 1767) was een van de meest productieve componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek. Bovendien bespeelde hij tal van instrumenten. Telemann was bevriend met zijn tijdgenoten Georg Friedrich Händel en Johann Sebastian Bach.

De ouders van Telemann probeerden een carrière in de muziek in de weg te staan. Doch tevergeefs. Behalve het nemen van zangles, oefende de jonge Telemann op klavier- en strijkinstrumenten en blokfluit. Later kwamen daar bij de hobo, contrabas en trombone. Hij was nog een kind toen hij zijn eerste composities maakte. Op aandringen van zijn moeder schreef hij zich in aan de universiteit van Leipzig om rechten te gaan studeren. Aan deze universiteit richtte hij een Collegium Musicum op. In plaats van het vak van jurist uit te oefenen werd hij muziekdirecteur van een aantal kerken in Frankfurt. Duitse keurvorsten en kerkraden deden hun best om het muziekgenie in huis te halen. Het werd uiteindelijk Hamburg waar hij aanvoerder werd van het muziekleven en waar hij de scepter ging zwaaien over vrijwel alle kerken van de stad. De belangrijke functie als cantor aan de Thomaskirche in Leipzig sloeg hij in 1721 af, zodat de tweede keus, Johann Sebastian Bach deze baan kon invullen.

Net als Bach componeerde Telemann veel kerkmuziek, waaronder meer dan 1000 cantates en 40 passies, maar ook een veertigtal opera’s. Zoals gezegd was Telemann een veelschrijver. Hij componeerde een enorme hoeveelheid instrumentale werken, waaronder een honderdtal concerten voor alle mogelijke instrumenten (-combinaties), kamermuziek, suites en zijn veelgeroemde tafelmuziek ook wel gebruiksmuziek genoemd: Musique de table verschenen in 1733, in totaal vier uur muziek!

Telemann had een voorliefde voor blaasinstrumenten. Verwonderlijk is het daarom niet dat hij veel concerten voor blazers componeerde, concerten voor (natuur-) hoorn, hobo, dwarsfluit (traverso) en blokfluit (recorder), trompet, trombone, klarinet.

TELEMANN CONCERTEN VOOR BLAZERS NUMMER 678