Gevaert – Oeuvre

De Belg Frans August Gevaert (1828 – 1908) was de zoon van een bakker. Als kind viel zijn muzikaal talent op als koorlid van de parochiekerk in zijn geboortedorp Huise (Oost-Vlaanderen). Als jongeman werd hij organist in Gent. In deze stad studeerde hij piano en muziektheoretische vakken aan het conservatorium. Gevaert was componist, musicoloog, en auteur van boeken over muziek. In 1871 werd hij directeur van het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Koning Leopold benoemde hem in 1907 tot baron.

In de jaren 50 van de 19eeuw vestigde Gevaert zich als operacomponist en directeur van de Opera in Parijs. Na het uitbreken van de Frans Duitse oorlog in 1870 keerde hij naar België terug. Onder zijn leiding werd de vakopleiding van het Conservatorium in Brussel uitgebreid en verbeterd. Grote namen als Henri Vieuxtemps en Eugène Ysaye werden aan het docentenkorps toegevoegd.

Het oeuvre van Gevaert bestaat uit opera’s, ouverture’s liederen, religieuze muziek waaronder Missen en een Requiem voor mannenkoor en orkest, een Te Deum, het Oratorium Le naissance du Christ, wereldlijke Cantates op Nederlandse tekst, waaronder de cantate België (1847).

Heeft u een opmerking of aanmerkingen over dit item, horen wij dit graag van U.

GEVAERT OEUVRE NUMMER 679