Telemann – Suite voor blokfluit

Georg Philipp Telemann (1681-1767) werd in het Duitse Maagdenburg geboren. Hij bezocht de universiteit voor de studie rechten. Als muzikant (hoboïst) was hij nagenoeg autodidact. Omdat weinig mensen iets in de amateur-musicus zagen, richtte hij zelf een muziekvereniging op en werd tenslotte muziekdirecteur van maar liefst vijf kerken in Hamburg, de plaats waar hij zijn leven zou doorbrengen.

In 1722 sloeg hij een aanbod af om muziekdirecteur/cantor te worden aan de Thomaskerk in Leipzig. Nadat hij dit aanbod afgeslagen had, kreeg de tweede keus de baan: Johann Sebastian Bach.

Veel mensen kennen wel enkele werken van Johann Sebastian Bach. Bij de naam Georg Philipp Telemann is dat veel minder. Het grappige is dat dit in de tijd van beide componisten andersom was: Telemann was dé componist en Bach was van een andere orde. Hij kende trouwens zowel Händel als Bach.

Telemann heeft zijn leven niets anders gedaan dan componeren. Hij creëerde naar schatting meer dan drieduizend werken (!) waarvan tenminste een kleine duizend instrumentale werken zijn. Telemann werd hiermee een van de meest vruchtbare componisten uit de muziekgeschiedenis. Oneerbiedig wordt wel gezegd dat Telemann het wereldrecord noten produceren op zijn naam heeft staan. Vergeleken met tijdgenoot Bach componeerde hij populaire muziek, vrijwel geheel in de Italiaanse stijl.

Een nog zeer populair werk van Telemann is de Suite in a mineur voor blokfluit en strijkers, een werk dat eveneens door andere solo-instrumenten bespeeld wordt, met name hobo en dwarsfluit. Een soortgelijk werk is het concert voor blokfluit, dwarsfluit en strijkers. Telemann componeerde veel voor blokfluit (engels: recorder). Behalve genoemde werken schreef hij ook sonates voor blokfluit, heerlijke muziek met vrolijke, speelse snelle deeltjes en lyrische langzame delen. Als klein jochie leerde hij zichzelf spelen op het instrument.  Telemann componeerde veel tafelmuziek (eigenlijk achtergrondmuziek), maar ook meer dan veertig opera’s en drieëntwintig jaargangen cantates!

Luister ook eens naar zijn Tafelmusik (ensemble muziek w.o. concerti grossi), en het oratorium Der Tag des Gerichts…

TELEMANN SUITE (BLOK-)FLUIT EN ORKEST A MINEUR NUMMER 296