Copland – Klarinetconcert

De Amerikaan Aaron Copland (1900-1990) was de zoon van een joods echtpaar uit Litouwen. Hij werd geboren in New York. Als jonge man studeerde hij aan het conservatorium in Parijs. Aanvankelijk waren jazzinvloeden en stevige dissonanten zijn kenmerk, maar later ging hij over op goed in het gehoor liggende muziek met duidelijk herkenbare akkoorden en melodieën. Met Amerikaanse volksmuziek en jazzinvloeden probeerde hij een groot publiek achter zich te krijgen.

Copland schreef zijn Concert voor klarinet, strijkorkest harp en piano in 1948 voor jazzklarinettist Benny Goodman. Getuige zijn uitvoering van het beroemde Klarinetconcert van Mozart, dat zelfs op grammofoonplaat werd vastgelegd, had Benny Goodman al te kennen gegeven affiniteit te hebben met de klassieke muziek. Collega en tijdgenoot van Copland, Igor Stravinski, deed iets soort gelijk door in 1945 voor jazzklarinettist Woody Herman zijn Ebony Concerto (voor klarinet) te componeren.

Coplands Concert voor klarinet en strijkers bestaat uit twee delen, in plaats van de gebruikelijke drie. De delen worden door middel van een cadens met elkaar verbonden (in een cadens zwijgt het orkest en wordt er ruimte aan de solist gegeven om een soort improvisatie te spelen, met uiteraard toonmateriaal uit de compositie). Het eerste deel is lyrisch en expressief en wordt door het strijkorkest, harp en piano uitgevoerd. De klarinetcadens laat al iets van het materiaal horen dat in het virtuoze tweede deel verder uitgewerkt wordt.

COPLAND KLARINETCONCERT NUMMER 452