Beethoven – Symfonie 3

Om orde op zaken te stellen had Europa een sterk figuur nodig. Althans dat was de mening van Ludwig van Beethoven (1770-1827). De figuur waar Beethoven op doelde, was niemand anders dan Napoleon Bonaparte. Beethoven geloofde in hem als geen ander. In Beethovens visie was Napoleon de redder van Europa en als eerbetoon aan hem droeg Beethoven zijn Symfonie 3 aan hem op. Toen Beethoven vervolgens bemerkte op welke brute wijze de veroveringen van Napoleon vaak verliepen, verscheurde hij woedend het titelblad van zijn symfonie waarop in sierlijke letters Bonaparte stond geschreven. Beethoven veranderde de naam in Eroïca (Heroïsche). Een halve eeuw later kreeg diezelfde Napoleon nog een trap na van Peter Tsjaikovski die met Ouverture 1812 de afgang van het Franse leger op muziek zette.

Beethovens Symfonie 3 uit 1804 kan gezien worden als het eerste muzikale monument uit de Romantiek. De componist ging de strijd aan met de heersende muzikale tradities en rekende af met de stijl van zijn voorgangers Joseph Haydn (1732 – 1809 ) en zijn idool Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791). Lengte, vorm, harmonie en expressie werden overschreden. De derde van Beethoven werd het begin van de nieuwe muziek, een nieuw muzikaal tijdperk. Als zodanig is de Eroïca een keerpunt. Het werk is niet alleen meer een spel van klanken, het wil tevens een boodschap uitdragen. In 1805 was de eerste uitvoering in Wenen.

Beethoven was van Vlaamse afkomst, maar in Bonn geboren. Hij verhuisde naar Wenen, de culturele hoofdstad van Europa. De componist was een democraat in hart en nieren. Drie woorden had hij hoog in het vaandel: Vrijheid, gelijkheid en broederschap.

BEETHOVEN SYMFONIE 3 EROICA NUMMER 143

Nota bene

Eenmaal deed Beethoven Nederland aan, dat was in 1783, toen vond hij het welletjes. Slechts 12 jaar was hij, en toen al had hij een grote mond. Hij had het niet zo op de Hollanders. Hij klaagde over zijn honorarium. Duitendieven noemde hij de organisatoren die hem hadden gecontracteerd. Hij was opgetreden in privésalons in Den Haag en Rotterdam. Het was de enige en laatste keer dat hij Nederland bezocht. Hij was er trouwens met zijn moeder.